IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа отлага регулацията на пазара на деривати

Отлагането на реформите е факт и поради все по-интензивната лобистка кампания от страна на банки и други пазарни играчи, които им се противопоставят

21:05 | 20.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Европа отлага регулацията на пазара на деривати

Европа отлага финализирането на регулациите на извънборсовите (OTC) деривати, след като по-рано тази седмица Европейският парламент и Съветът ни министрите на страните от Европейския Съюз (ЕС) не успяха да се договорят за финалния текст на Европейската директива за пазарна инфраструктура (EMIR), съобщава Financial Times.

Решението за отлагането на европейското законодателство е взето в момент, когато щатската Комисия за търговия с фючърси (CFTC) издаде заповед с която удължи с още 6 месеца датата от която новите правила за търговия със суап инструменти трябва да бъдат възприети от пазарните участници.

Действията на европейските и щатските регулатори са знак за допълнително забавяне на реформите на пазарите на деривати, договорени от страните от Г-20.

Отлагането на реформите е факт и поради все по-интензивната лобистка кампания от страна на банки и други пазарни играчи, които им се противопоставят.

Във вторник CFTC ще проведе среща, на която ще бъде гласуван последният пакет от предложения, свързани със закона за финансовите регулации Дод-Франк. Мерките имат за цел да регулират отчетността при търговията със суапове.

В понеделник Европейският парламент, Съветът на министрите на ЕС, както и представители на Европейската комисия се срещнаха, за да финализират последните детайли на EMIR.

Както законът Дод-Франк в САЩ, EMIR ще изисква извънборсовите деривати да минават през клирингови къщи, които да защитават системата от бъдещи мащабни фалити, като този на Lehman Brothers.

Въпреки това според три източника на Financial Times, които са запознати с преговорите, срещата в понеделник е приключила с провал, поради несъгласие за това дали Европейският надзорен орган за ценните книжа и пазарите (ESMA) трябва да получи правомощия да оторизира клирингови къщи.

Друг нерешен въпрос е свързан с това дали Европа може да предоставя на пазарни участници от страни извън ЕС неограничен достъп до пазарите си по отношение на клиринговия бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Може някой от медията да обясни на нас простите хора какво е това животно дериват и дали се яде? Каква е ползата от него в ЕВОЛЮЦИЯТА на човечеството. И кой има полза от неговото дерегулиране и защо хората не въстават срещу това решение. Все пак като нямаме образуване, нека медиите поемат част от тази функция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още