IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Руските финанси са уязвими от цената на петрола

Ако цената на петрола падне с 10 долара за барел годишните приходи на Кремъл ще изтънеят с 26 млрд. долара

20:25 | 26.03.12 г.
S&P: Руските финанси са уязвими от цената на петрола

Руските финанси ще бъдат сериозно засегнати от евентуален устойчив спад на цените на петрола, посочва кредитната агенция Standard and Poor's, цитирана от BBC.

Според агенцията ако цената на петрола падне с 10 долара за барел това би понижило годишните приходи на Кремъл с 26 млрд. долара.

S&P изтъква, че за да балансира бюджета си през настоящата година Русия се нуждае от средна цена на петрола от около 120 долара за барел.

В изследването си S&P използва цената на сорта Урал, който се търгува за около 125 долара за барел. S&P предупреждава, че ако цената на петрола падне до 60 долара за барел ще се наложи да понижи рейтинга на страната.

S&P прогнозира, че цената на петрола вероятно ще остане над 100 долара за барел, но също така подчертава, че риск от рязък спад все пак съществува.

„Само допреди малко повече от 2 години средната цена на петрола наистина беше 60 долара за барел, а година по-късно все още не надхвърляше 80 долара“, казва Кай Съкенброк, анализатор на Standard & Poor's.

Повишаването на цената на петрола позволи на руското правителство да увеличи разходите си през изминалата година. По време на успешната си президентска кампания Владимир Путин обеща, че през следващите 6 години ще увеличи правителствените разходи с 170 млрд. долара.

За осъществяването на тези планове цената на петрола трябва да достигне 150 долара за барел, посочва Standard & Poor's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още