IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Нерешителните лидери застрашават еврозоната

През последния месец увереността ни, че системата ще се стабилизира отслабна, посочва президентът на рейтинговата агенция Пол Тейлър

19:11 | 06.06.12 г. 1
Fitch: Нерешителните лидери застрашават еврозоната

Лидерите на еврозоната излагат на опасност валутния съюз с тяхната нерешителност за справяне с проблемите, коментира президентът и главен изпълнителен директор на Fitch Group Пол Тейлър пред CNBC. 

„Ние се люшкаме от криза в криза. Надяваме се, че системата ще успее да се стабилизира, но рискът да се случи обратното се увеличава, с оглед на проблемите, които лидерите на еврозоната отлагат да решат“, предупреждава Тейлър. "Увереността ни през последния месец отслабна."

Последните седмици напрежението сред европейските лидери, от които се очаква да вземат мерки срещу ескалацията на дълговата криза, нараства, след като борсите на континента спаднаха.

С оглед на проблемите в банковата й система, Испания все повече изглежда, че ще бъде следващата страна, която ще потърси помощ. Тя е четвъртата по големина икономика, в която основна валута е еврото.

Междувременно страховете, че Гърция ще остави еврото, също се увеличават. „За нас ключов ще е отговорът на евентуално излизане на Гърция от еврозоната", посочва Тейлър, който изтъква, че страните членки ще извлекат ползи от запазване цялостта на валутния съюз.

Самите рейтингови агенции бяха критикувани по време на кризата, че не реагират достатъчно бързо с понижаване на рейтинги. Според новите правила в ЕС може компаниитя да ползват услугите на агенциите на ротационен принцип с цел засилване на конкуренцията между тях.

"Принципът на ротация не е непременно лоша идея. Зависи от това как той се интерпретира и прилага", казва Тейлър. "Ротацията спомага за конкуренцията в индустрията, а днес тя е повече от когато и да било. Не е нужна цялостна реформа“, каза още изпълнителният директор на Fitch.

„Нашето главно притеснение е разпокъсването на правилата в индустрията ни. Важно е да бъдат въведени определени правила, които да бъдат общовалидни за всички държави по света“, казва още той.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 11 години
Нима лидерите имат възможнсост за желан успех?Проблемът е при експерти, коити им дават непълноценни съвети.При съвременни стопански условия с НЕПРИГОДНО за Незлатни пари финансово управление, управляващите политици са жертви на държавна грешка и колкото повече работят толкова по-голям е техния провал.Предпоставката за политически провал е пренебрежение на качества на Незлатни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още