IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд: Редица страни ще подкрепят изход на Гърция при отказ от ангажиментите

Изпълнението на задълженията не означава, че страната ще остане в настоящото положение, изтъкна френският президент

10:07 | 14.06.12 г. 3
Оланд: Редица страни ще подкрепят изход на Гърция при отказ от ангажиментите

Редица страни ще се обявят за излизането на Гърция от еврозоната, ако след парламентарните избори на 17 юни политиците изявят желание да се откажат от ангажиментите за намаляване на държавните разходи, е заявил френският президент Франсоа Оланд в интервю за гръцката телевизия Mega, цитирано от ИТАР-ТАСС.

„Съзнавам, че избирателите трябва да се ползват с пълна свобода, но искам да ги предупредя, че ако се появи усещането, че гърците възнамеряват да отхвърлят всички поети задължения и да се откажат от перспективите за възстановяване на икономиката, то в еврозоната ще се появят държави, които ще поискат да приключат с присъствието на Гърция във валутния съюз“, е посочил Оланд.

„Отнасям се с уважение към гръцкия народ. Подкрепям оставането на Гърция в еврозоната, но жителите ѝ трябва да разберат, че това развитие на събитията предполага развитие на отношения, основани на доверието“, е добавил той.

Френският президент е изтъкнал, че „отказът на Атина от спазването на споразумението ще бъде възприето от много европейски страни като преломен момент“.

По думите му „изпълнението на задълженията не означава, че страната ще остане в настоящото положение“. „Аз дори разговарях със свои колеги, ръководители на европейски правителства, във връзка с това, че може да бъдат включени европейските структурни фондове, които до момента не бяха използвани, за да бъде върната Гърция към икономически ръст“, е подчертал той.

Оланд смята, че „връщането към икономически растеж трябва сега да стане основна тема в Европа и по този въпрос трябва да бъдат взети нови решения“.

„Но финансовата ситуация е такава, че ние трябва да имаме гаранции, че банките ще успеят да се финансират и да осигурят запазване на средствата. Намираме се в нов етап“ на борба с кризата и гърците също трябва да разбират това, обяснява той.

Изявления на редица европейски лидери напоследък бяха предизвикани от предизборното обещание на лидера на коалицията на гръцките леви радикални партии Алексис Ципрас, че ако ръководената от него политическа сила вземе властта, ще гласува отказ от споразуменията за финансово подпомагане на Гърция с ЕС и Международния валутен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
finansa
преди 11 години
Това,което гръцките политици упорито отказват да съобщят на собствения си народ го чуваме от устата на "брата" социалист Оланд.Изненадан съм приятно... :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
Е , някой най-накрая трябваше да забие вилицата в масата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Аврен
преди 11 години
Гърците дават газ по нанадолнището , та чак вятъра свисти в ушите им...И така до първия завой...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още