IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неконтролиран изход на Гърция от еврозоната ще засегне страните от центъра

Ефектите биха били безпрецедентни и са голямо неизвестно, като задълженията на централните държави в блока може да нараснат, смятат от Fitch

10:22 | 13.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Неконтролиран изход на Гърция от еврозоната ще засегне страните от центъра

Страните от сърцевината на еврозоната ще трябва да увеличат разходите си за задлъжнелите държави, за да ограничат ефектите от излизането на Гърция от валутния съюз, заяви старши директорът във Fitch Ratings Ед Паркър преди ключовите избори в страната през уикенда, които вероятно ще решат бъдещето на Гърция в еврозоната.

Тези ефекти биха били безпрецедентни и представляват голямо неизвестно, но при неконтролирано излизане на Гърция задълженията на централните държави в блока може да нараснат, смята той.

При такъв развой според него ЕС ще трябва да действа бързо, за да ограничи разпространение на кризата към други тежко задлъжнели страни от еврозоната. 

Става въпрос за потенциални банкови паники, бягство на капитали, шокове на пазарите на ДЦК. В такава ситуация страни като Германия, Австрия и Финландия ще трябва да осигурят значително повече средства, за да заместят финансирането за банките.

Една възможност да се намали пазарният стрес от излизането на Гърция би била още една операция на ЕЦБ за дългосрочно финансиране на банките, смята анализаторът.

„Имайки предвид обаче, че централната банка вече предприе две такива, а и банките успяха да си осигурят финансиране на място, както и че могат да ползват краткосрочни заеми от ЕЦБ, то институцията едва ли ще прибегне до ново дългосрочно кредитиране“, казва Паркър.

Според него Испания сега предлага по устойчив план за банковия си сектор, а доверието може допълнително да се повиши чрез оценката на сектора от външни експерти, както и чрез европейското финансиране за рекапитализация на банките.

Паркър каза още, че първокласните ААА рейтинги на Fitch за САЩ, Великобритания и Франция са под натиск заради високите и нарастващи дългове и негативното отражение върху икономиките им на глобалната финансова криза, както и на кризата в еврозоната.

„Ако сравнително скоро не видим стабилизиране на дълговите съотношения в тези страни, то те няма да са в съответствие с топ рейтингите им“, предупреждава Паркър.

Fitch очаква през следващата година в САЩ да бъде въведена средносрочна програма за фискална консолидация, след като минат президентските избори през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още