IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard and Poor's: Дълговата криза може би започва да се свива

Същевременно агенцията предупреди девет швейцарски банки, че може да им намали рейтингите

08:12 | 04.07.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Standard and Poor's: Дълговата криза може би започва да се свива

Агенцията за кредитен рейтинг Standard and Poor's заяви, че е възможно дълговата криза в Европа да започне да се свива благодарение на сключеното в края на юни споразумение между лидерите на еврозоната, предаде AFP.

„Това споразумение може да започне да стабилизира еврозоната и да сложи край на загубата на платежоспособност на държавите", посочва агенцията в изявление, като същевременно добавя, че не обмисля да преразглежда кредитните оценки на европейските страни в близко време.

На срещата си на върха на 29 юни в Брюксел лидерите на еврозоната сключиха споразумение, което предвижда укрепване на двата европейски спасителни финансови механизми за оказване на помощ на страните в затруднение.

„Смятаме, че разширяването на политическия отговор на кризата е стъпка в правилната посока", заявяват от агенцията Standard and Poor's. Тя все пак отбелязва, че над прилагането на тези мерки все още тегнат значителни рискове. "Не ни се струва напълно сигурно, че лидерите ще са в  състояние да изградят нещо благодарение на това споразумение",
посочва рейтинговата агенция, като уточнява, че ще коментира положението в еврозоната утре.

Същевременно  Standard and Poor's предупреди осем оценени с AA+ и по-високо регионални банки и оценената с рейтинг A Migros Bank с намаляване на кредитните им рейтинги. Финансовите институции печелили по-голямата част от парите си с ипотеки, а срив на пазара на жилища можел да донесе проблеми и за тях, предупреждава агенцията. Тя промени и перспективите от стабилни на отрицателни. 

В Швейцария в по-големите кантони има "държавни банки", които са изцяло или частично притежавани от обществеността и са оборудвани с държавни гаранции.

Увеличението в цените на имотите през последните три години носело за съсредоточените основно върху Швейцария банки все повече рискове, казва S&P. Ако развитието продължи, околната среда за банките ще се влоши и S&P ще намали с по една степен рейтингите на банките.

Непосредствен риск от жилищна криза и балон обаче по мнението на S&P не съществува. Като цяло институциите са задължени да поддържат консервативна култура на кредит и риск. Но колкото повече цените се покачват, толкова по-нарастващ е рискът от корекция. Швейцария вече не може да се класифицира като страна с нисък риск за дисбаланс, а това водело и до последици и за банките.

Засегнати от понижението на перспективата са банките на кантоните Аргау, окръг Базел, Швиц и Цюрих, които се оценяват от S&P с AAA. Останалата част от списъка се състои на банките на кантоните Базел-град, Граубюнден, Люцерна и Во в западната част на Швейцария, които са класифицирани с рейтинг AA.

За големите банки Credit Suisse и UBS, както и за Bank Vontobel, Safra Holding и за банката в кантона Женева  S&P остави непроменена перспективата. За тях развитието на имотния пазар играел малка роля.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
promanbg
преди 11 години
Що за заглавие, редактори??? Стабилизиране на кризата означава, че тя укрепва и се разраства. Нищо не пречи да мислите при преписване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още