IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ING с 22% спад на печалбата заради изтегляне на активи от Испания

Холандската банка е увеличила провизиите значително и се е освобождавала от испански облигации през второто тримесечие

09:37 | 08.08.12 г.
ING с 22% спад на печалбата заради изтегляне на активи от Испания

Холандската финансова институция ING обяви спад на печалбата си с 22% на годишна база през второто тримесечие на годината. Като основна причина за това се посочва необходимостта от силно орязване на големите експозиции на банката към Испания, пише MarketWatch.

Най-голямата банка в Холандия по размер на активите е постигнала печалба от 1,17 млрд. евро, след като за второто тримесечие на миналата година положителният резултат бе 1,51 млрд. долара.

Печалбата на ING е била силно „натисната“ от увеличените провизии, които са нараснали със 78 на сто до 541 млн. евро. Техният ръст се дължи на отслабващата европейска икономика и произтичащите от това рискове.

В отговор на кризата в еврозоната от ING са предприели орязване на експозицията си към Испания. От 41,1 млрд. евро към края на първото тримесечие тя е била намалена до общо 34,9 млрд. евро в края на полугодието. Основните действия на банката в тази насока са били продажбата на дългови корпоративни и ипотечни инструменти.

„ING постигна солидни резултати за второто тримесечие. В тези несигурни времена финансовата стабилност на компанията е нашият най-голям приоритет: капиталът, ликвидността и финансирането ни са подобрени“, обяснява изпълнителният директор Ян Хомен.

Вчерашната борсова сесия в Холандия завърши при цена на акциите на ING от 5,75 евро за брой. От началото на годината пазарната капитализация на банката е нараснала с 3,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още