IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се създаването на централизиран бюджет на еврозоната

Общият бюджет може да бъде финансиран чрез пренасочване на част от националните данъци, вместо да се емитират общи еврооблигации

21:18 | 25.09.12 г. 6
Обсъжда се създаването на централизиран бюджет на еврозоната

Правителствата на държавите от еврозоната са започнали дискусии за създаването на централизиран бюджет на валутния съюз, насочен към изглаждането на някои от икономическите различия в региона, след като Германия подкрепи идеята, съобщават запознати анонимни източници за Wall Street Journal.

Дискусиите са част от натиска за преминаването към ограничен фискален съюз, след като кризата разкри фаталните недостатъци в организацията на валутната общност. Заради тях рецесията погълна по-слабите държави, като Гърция, Португалия и Ирландия, докато стабилните икономики, каквато е Германия, се възстановиха от финансовите сътресения през 2008 г. доста по-бързо.

До този момент дебатът за бъдещия фискален съюз се концентрира върху перспективите за издаване на съвместни еврооблигации, но идеята беше посрещната със сериозен отпор от страна на Германия с мотива, че мярката нарушава европейските договори.

Вероятно точно заради съпротивата да се дискутира съвместен дълг дебатът сега се насочва към създаването на централизиран бюджет на еврозоната, посочва изданието. Той може да бъде финансиран чрез пренасочване на част от националните данъци, като например корпоративния данък или данъка върху добавената стойност (ДДС), вместо да се емитират еврооблигации, коментират запознати.

Идеята беше включена и в предложенията за “ремонт” на еврозоната на председателя на ЕС Херман ван Ромпой.

Приемането на съвместен бюджет в еврозоната ще действа като механизъм за по-строг контрол върху националните разходи, както и ще подпомогне европейската валутна общност за преминаването към банков съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Sakamano
преди 11 години
Не ги мислете германците, отдавна са доказали, че умеят да се грижат за интересите си. Подобни новини по-скоро ме карат да се питам, дали не е време да започвам да уча немски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
senzor
преди 11 години
Дали на германците им е ясно че този общ бюджет ще бъде финансиран главно от тях, като се има предвид събираемостта на данъците например в Гърция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още