IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да свържем Европа – проект за изграждане на стратегическа инфраструктура

ЕК предлага 50 млрд. евро за проекти в областта на транспорта, енергетиката и интернет

09:32 | 03.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Да свържем Европа – проект за изграждане на стратегическа инфраструктура

Преди месеци Европейската комисия (ЕК) предложи идеята за създаване на проекта „Да свържем Европа”, чиято цел е да осигури икономическия ръст на Стария континент. Реализацията предвижда през финансовия период 2014 – 2020 година да бъдат отпуснати 50 млрд. евро в областта на енергетиката, транспорта и интернет.

Очакванията са, че с помощта на този проект ще бъде подкрепено съществуването и функционирането на единния пазар в общността, ще бъде подобрена конкурентоспособността и създаването на работни места.

Този проект беше обект на дискусии по време на конференция на високо ниво в Брюксел с участието на бизнес лидерите от ЕС, както и представители на законодателната власт от държавите в общността, проведена вчера.

Сред тях бяха представители на компании от енергетиката, комуникациите и транспорта като ThyssenKrupp, Telefónica, British Telecom, Siemens, Deutsche Bank, Alcatel-Lucent и Renault. Свои презентации показаха AirbusProSky, EirGrid, енергийното звено на Allianz Global Corporate, банка HSBS, както и на Deutsche Telekom.

Освен представители на бизнеса в Брюксел за конференцията пристигнаха депутати от Европейския парламент, членуващи в комисиите по енергетика и по индустрия и представители на Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

„Твърде често европейските граждани страдат от неефективни, незавършени или просто липсващи инфраструктурни мрежи”, коментира председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу по време на конференцията. Но именно ефективните и устойчиви връзки са в основата на нормалното функциониране на единния вътрешен пазар, а всички участници се обидиниха около мнението, че решенията за стратегически връзки не могат да бъдат взимани единствено на национално ниво.

Инвестициите в енергетиката, транспорта и интернет ще направи живота на хората, а и на бизнеса по-лесен. Пътуванията ще са по-лесни, конкуренцията ще се повиши, възможностите за бизнеса ще бъдат по-добри, както и доставките на енергия. Не на последно място – европейската икономика ще стане по-екологична.

Дискусията за проекта „Да свържем Европа” е част от подготовката за извънредния Европейския съвет,  насрочен за 22 – 23 ноември. На него ще бъде обсъдена следващата седемгодишна финансова рамка на общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още