IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Royal Bank of Scotland търси приключване на скандала с Libor

Главният изпълнителен директор Стивън Хестър прави всичко възможно да ускори постигането на споразумение с регулаторите

17:36 | 03.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Royal Bank of Scotland търси приключване на скандала с Libor

Royal Bank of Scotland желае да постигне споразумене с регулаторите в идните месеци относно обвиненията за манипулиране на ключови лихвени проценти, сред които Libor, пише Wall Street Journal.

Банката се опитва да приключи скандала. Главният изпълнителен директор Стивън Хестър е заявил, че ще бъде разочарован, ако не успее да изработи детайлите на споразумение до февруари. Готови сме да се разберем с всеки от регулаторите, но те трябва да се убедят, че разполагат с всички факти, коментира той.

Дискусиите са затлачени от големия брой регулаторни органи, които в момента разследват обвиненията – щатската комисия за търговия със стокови фючърси, американското правосъдно министерство, британският надзорен орган за финансови услуги, както и още регулатори от Европа и Азия.

По думите на Хестър банката се надява да се споразумее едновременно с няколко регулатора, като им е предоставила необходимата информация. Според него още е твърде рано да се каже какви глоби ще се наложи да плати финансовата институция. 

Ръководителят предполага, че след споразумението, което Barclays постигна с регулаторите през лятото на стойност 450 млн. долара, надзорните органи са били заляти с нова информация.

Вчера Royal Bank of Scotland обяви загуба за третото тримесечие в размер на 1,38 млрд. паунда (2,23 млрд. долара), спрямо печалба от 1,23 млрд паунда преди година. Приходите са намалели с 43% до 4,86 млрд. паунда.

Банката, в която британското правителство държи 81%, е под натиск да преструктурира бизнеса си, като правителството настоява за продажба на щатското поделение RBS Citizen Financial Group. Хестър обаче смята, че в момента това не би било от полза за акционерите, тъй като финансовите активи са подценени.

Royal Bank of Scotland трябва да намери купувач и на 316 местни клона, които британският филиал на Banco Satander щеше да купи, но неочаквано се оттегли от сделката. RBS е длъжна да продаде клоновете до 2013 г., съгласно правилата на ЕС, свързани с отпуснатата й държавна помощ през 2008 г.

Стивън Хестър е убеден, че банката ще бъде в подходяща форма за приватизация до следващите избори във Великобритания през 2015 г. „Можем да сме готови до изборите, но дали правителството ще е готово, и дали пазарната ни цена ще е подходяща, е друг въпрос.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още