IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания със силен ръст през октомври

Повишените разходи за храна и образование доведоха потребителската инфлация до годишен темп от 2,7% спрямо 2,2% за септември

22:20 | 13.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията във Великобритания със силен ръст през октомври

Инфлацията във Великобритания се е повишила рязко през октомври до 2,7% на годишна база от 2,2 през септември, съобщава ВВС. Потребителската инфлация през септември бе най-ниската от близо три години, но се очакваше да се ускори заради повишениете цени на енергията.

Разходите за образование през миналия месец са нараснали с 19,1%, след като правителството вдигна тавана на таксите в университетите от 3 375 на 9 000 паунда годишно, отчита местната статистика. Храните също са поскъпнали, особено зеленчуците, след като рекордно влажното време по-рано през годината засегна добивите.

Финансовото министерство окачестви данните като разочароващи, а лейбъристкият министър на труда в сянка Катрин МакКинъл ги описа като „обезпокоителни”. ”Инфлацията се оказа по-висока от очакваното, като предвидихме ръста на разходите за образование, но бяхме изненадани от поскъпването на храните”, коментира Рос Уокър, икономист в RBS.

Целта на Английската централна банка за поддържане на инфлация от около 2% на годишна база изглежда неизпълнима, посочва Алън Кларк, икономист в Scotia Bank. По думите му пътят на цените изглежда е нагоре. Разходите за комунални услуги се покачват, а трябва да отчетем и ефекта от сушата в САЩ и повишените цени на храните, казва той.

През последните години централната банка среща трудности със задържането на инфлацията около целевия праг, тъй като не е склонна да повиши лихвите в условията на слаба икономическа активност.

Английската статистическа служба обяви, че от идния март ще въведе нов инфлационен индикатор, който ще включва жилищните разходи, които не са застъпени съществено в сегашния основен индекс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още