IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция търси още близо 1,3 млрд. евро за обратното изкупуване на дълга

Предложените за обратно изкупуване облигации са на стойност 11,29 млрд. евро, докато ЕИФС отпусна на страната само 10 млрд. за целта

20:38 | 12.12.12 г.
Гърция търси още близо 1,3 млрд. евро за обратното изкупуване на дълга

Гърция има нужда от допълнително финансиране в размер на 1,29 млрд. евро от международните кредитори, за да финализира процедурата по обратното изкупуване на държавни облигации, в рамките на която е получила оферти на стойност 31,9 млрд. евро, съобщава гръцкият вестник Ethnos, цитиран от БТА.

Средствата трябва да бъдат отпуснати от Европейския инструмент за финансова стабилност (ЕИФС) -временният спасителен фонд за еврозоната -  който вече финансира обратното изкупуване на облигации с около 10 млрд. евро,

Атина обаче се принуди да предложи по-висока цена от очакваната първоначално, за да си осигури успех в процеса на обратното изкупуване на облигациите си. Сега са необходими 11,29 млрд. евро, за да може Гърция да изкупи дълг в размер на 31,9 млрд. евро, на каквато стойност са направените оферти.

Гръцката Агенция за управление на държавния дълг обяви, че възнамерява да приеме всички оферти, които е получила, ако международните кредитори увеличат финансирането с 1,29 млрд. евро.

Резултатът е добър, макар че ще е нужно допълнително финансиране, заяви Теодорос Кридас от Attica Bank. Същественото е, че дългът намалява, допълни той.

Генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард вече изрази задоволство от резултата от обратното изкупуване на дълг от Гърция.

Очаква се министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната и Лагард да обсъдят въпроса за обратно изкупуване на гръцки дълг на заседанието на Еврогрупата утре. Ако преценят, че операцията е успешна, те ще деблокират транш в размер на 34,4 млрд. евро, които са необходими на Гърция за рекапитализиране на банките в страната и да подпомогне икономиката ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още