IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция набра 4,4 млрд. евро от аукциони на съкровищни бонове

От гръцката Агенция за управление на държавния дълг намекнаха на частните кредитори, че в бъдеще могат и да не получат толкова изгодни условия за облигациите си

17:26 | 11.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Гърция набра 4,4 млрд. евро от аукциони на съкровищни бонове

Гърция набра 4,4 млрд. евро на пазара на краткосрочни заеми, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на данни на гръцката Агенция за управление на държавния дълг.

Срещу съкровищни бонове със срок на погасяване след месец бяха получени 2,76 млрд. евро, като доходността по книжата се повиши слабо до 3,99% от 3,95% на предходния аукцион на съкровищни бонове със същия матуритет. Още 1,62 млрд. евро бяха набрани от емисия 6-месечни съкровищни бонове, но тук доходността се понижи до 4,38% от 4,41% на аукцион на облигации с аналогичен срок на погасяване, проведен през ноември.

Днес изтича срокът на втората покана към частните инвеститори, които притежават гръцки държавни облигации, за обратното им изкупуване, което бе обявено от агенцията.

За успешно обратно изкупуване на облигациите настояват международните кредитори на Гърция, а в най-голяма степен – Международният валутен фонд. То бе определено и като ключово условие за отпускането през този месец на пореден транш от втория спасителен пакет за Гърция на стойност 34,4 млрд. евро, след който в началото на 2013 г. трябва да последват още 3 на обща сума 9,3 млрд. евро.

В момента частни инвеститори притежават гръцки облигации на обща стойност 63 млрд. евро, от които книжа за 25 млрд. евро за собственост на хедж фондове, за 17 млрд. евро – на гръцки банки, а за 8 млрд. евро – на гръцки пенсионни фондове, от които гръцкото правителство не поиска да се включат в операцията.

Загубите, които ще понесат банките вследствие на настоящата операция, ще бъдат покрити от средствата за рекапитализирането им, като по-голямата част от сумата по траншовете, за които стана въпрос, ще бъдат използвани за тази цел.

Според публикувани вчера неофициални данни хедж фондове са изразили готовност да продадат облигации на стойност около 15-16 млрд. евро, а гръцките банки – за около 10-11 млрд. евро.

Гърция ще похарчи 10 млрд. евро, получени специално за целта от временния спасителен фонд за еврозоната, за изкупуване по пазарни цени на свои облигации с номинал от над 30 млрд. евро. Вследствие на това външният дълг на страната, изчисляван в момента на 323 млрд. евро, ще се понижи с около 20 млрд. евро.

В изявление на Агенцията за управление на държавния дълг се посочва, че „дори Гърция да изкупи всички предложени облигации, заедно с официалните си кредитори тя ще продължи да проучва възможността за предприемане на допълнителни мерки, за да може дългът на страната да достигне ниво, което ще го направи устойчив“.

„Бъдещите мерки може да не включват възможност за изкупуване на облигациите на ценовото ниво, предложено в настоящата програма за обратно изкупуване“, се подчертава в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още