IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС прави анализ на подсладителя аспартам

Веществото присъства в повечето храни с етикета „light”, но предозирането му е опасно за здравето

20:35 | 08.01.13 г. 2
ЕС прави анализ на подсладителя аспартам

Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) започва задълбочен анализ, свързан с подсладителя аспартам (Е 951).

Веществото може да бъде открито на етикетите на множество хранителни продукти. Според някои учени обаче то е опасно за здравето.

До 15 февруари 2013 година всички заинтересовани страни могат да изпратят своето становище на аспартама, допълват от агенцията.

От години учените спорят за вредата, която подсладителят нанася на човешкото здраве. Повечето изследвания показват, че веществото не е токсично, но само ако бъде спазвана дозировката.

Аспартамът обаче присъства в много продукти и неусетно потребителите могат значително да превишат препоръчителните дози. Подсладителят може да бъде открит в сладкиши, различни безалкохолни напитки, дъвки и дори в плодовите кисели млека, както и в повечето храни с етикета „light” .

Подсладителят се състои от аминокиселините аспартат и фенилаланин, които са в комбинация с метанол. Натрупването на фениланин в кръвта води до мозъчни нарушения.

Това е особено вредно за децата, които са най-големите клиенти на сладкарската индустрия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
И да го забранят, ще слагат друга подобна шитня, защото се лекува симптома, а не причината! За да започнат да слагат скъпата естествена захар, производителите трябва да вдигнат цените, защото те са си сметнали от всяко сникърсче или дъвка "х" цента за джоба! Все едно Филипс да отвори завод за LCD панели в Холандия! хаха!На кой му пука за здравето на консуматорите? Те трябва да консумират кратко и много, а не да живеят дълго! Възрастният човек поумнява и спира да употребява храна, в която се слага аспартам, сиреч - от него вече полза няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Разгеле! Тази отрова, отдавна трябваше да бъде забранена! Толкова години ни тровят с нея тук.. И продължават. :( Само Европа би ни помогнала. Тук никой няма да развали рахатлъка на "бизнеса" ! "Потребителите кучета ги яли". Да плюскат там и да снасят в касичката! :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още