IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рахой призова Германия да развърже кесията

Държавите от еврозоната, които могат да си го позволят, трябва да приложат по-агресивни политики за възстановяване от кризата, смята испанският премиер

12:06 | 16.01.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Рахой призова Германия да развърже кесията

Премиерът на Испания Мариано Рахой призова Германия и другите държави-донори от еврозоната да отпуснат повече средства, за да стимулират растежа, съобщи FT.

Рахой посочи, че преминаването към по-експанзивна политика ще засили икономическото възстановяване в паричния съюз.

“Мисля, че в този момент, когато има нужда от растеж, тези, които са в състояние да прилагат политики за растеж, трябва да го направят”, коментира испанският премиер в интервю за изданието. “Ясно е, че не може да се иска Испания да приложи агресивни политики в тези времена”, допълни той.

Рахой каза още, че Испания е постъпила правилно, като не е потърсила помощ от Европейската централна банка (ЕЦБ) през миналата година и изключи възможността това да се случи сега.

Испания е подложена на силен натиск от страна на инвеститорите да потърси помощ заради растящата безработица и продължителната рецесия. Това ще доведе до занижаване на разходите за заемни средства на Мадрид, а и в по-широк план – на разходите за обслужване на кредитите за бизнеса и домакинствата.

Мариано Рахой обаче е категоричен, че до помощ от ЕЦБ ще прибегне само в случай на силни пазарни сътресения, въпреки че получава сериозни критики за мерките за борба с кризата, които правителството му предприе.

Испанският премиер също така отхвърли всякакви съмнения за състоянието на банковата система в страната в момента. “Аз съм абсолютно убеден, че испанските финансови институции няма да искат повече средства, отколкото вече им бяха дадени”, посочи той.

Рахой прогнозира, че през втората половина на годината може да се очаква подобрение на икономиката, както и че 2014 г. ще бъде “годината на икономически растеж и откриване на работни места”.

Оптимистичната визия на премиера на Испания обаче се разминава с всички макроикономически данни, които излизат от страната му и от еврозоната като цяло, отбелязва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
eboyanov
преди 11 години
Сапатеро доказа колко лесно с еразрушава една държава, Оланд и Обама само го потвърждават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още