IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата криза: Какво след това?

Всичко ще зависи от следващото мнозинство в парламента

15:33 | 22.02.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Политическата криза: Какво след това?

Страната е преминавала и през по-тежки политически кризи, конституционната процедура е изпитана и работи добре. През 1991 г. аз се съмнявах, че е напипан правилния механизъм. Но след служебните правителства на 1994, 1997 и трудностите по формирането на правителството на Станишев, вече е почти сигурно, че няма място за особена тревога в мирното предаване на властта по този начин.

Историческа справка

Правителствата на Ренета Инджова и Стефан Софиянски останаха едни от най-добрите именно защото от тях конституцията изисква да не правят нищо особено и защото търсещите преразпределяне на политическо влияние се занимават с изборите и купуват партии за следващия период.

Непосредствената цена на случилата се оставка на правителството е нищожна. Бюджетът за годината е приет и е изпълним независимо от политическата криза. Едно разумно служебно управление би могло дори да спести пари на избирателите. Според бюджета правителството на България би трябвало да харчи през 2013 по 890 лева на секунда или почти 77 милиона на ден.  Всеки може да сметне колко са облагите от всяка, макар и моментна, безплатна отпуска на правителството.

Едно разумно служебно правителство би могло да намали с малко тази цена на правителствените разходи. Кабинетът на г-жа Инджова за няколко месеца сключи повече приватизационни сделки, отколкото тя имаше възможност да завърши като председател на Агенцията по приватизация.  Стефан Софиянски имаше да решава нетривиални задачи, като например намирането на мостови заем за плащането по външния дълг и повторна либерализация на цените и външната търговия (след опита за възстановяване на централното планиране от предишното управление).

Нищо подобно служебният кабинет на 2013 няма нужда да прави.

Той дори няма да може да завърши започнатите приватизационни процедури за ВМЗ „Сопот” и „БДЖ”. И в двете са съсредоточени всички прелести на деловото безумие: част от държавна стратегия, току-що премахнати забрани за приватизация, държавна собственост и вето на профсъюзите върху управленските решения.

По-важно е обаче, че никой няма да инвестира, когато от страната гонят предприемачи и няма управление на закона, и всички очакват, че следващото правителство ще пренарежда влияние. Е, възможно е стратегически инвеститори – както много често се случва през последните години – да се окажат само приятели на управляващите, за които те им осигуряват обобществяване на разходите и риска. Но е слабо вероятно тъкмо в предизборната обстановка на тази година.

Последна актуализация: 20:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
biserz
преди 11 години
Сега, когато гонят монополите се загрижиха за предприемачите...Те се гонят от 2009 година - колко време трябваше, за да се осъзнае?..Маса народ с фирми замина зад граница. Благодариме, ама вече останаха основно тия, които източват, а останалите са на вегетация...Вземете се загрижете как да привлечете инвеститори за сфери, в които предполагат конкуренция, а не за монополите - те не са "инвеститор" в смисъла на тази дума, те са "източител" и една от основните причини за неконкурентноспособността на българската икономика. Тоя енергиен рекет над промишлените предприятия до какво води? Сигурно до увеличаване на предприемачите и работните места? Много се загрижихте за тях нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto
преди 11 години
Поздравления за чудесния анализ. По време на криза популизма винаги избуява. Бедността и популизма са като брат и сестра. Така в обществото започват да циркулират саморазрушителни идеи, последствията, от които могат да бъдат много по драматични и от самата криза. Така се получава една спирала на "тройна коалиция" -Бедност Криза Популизъм /БКП/, която в нашето общество, вещае само ретрогардност. И накрая не трябва да забравяме, че работата на давещия се е направи максималното за спасението си сам, за да може да разчита на адекватна и навременна помощ, а не да се остави да потъне с мисълта, че това ще доведе по-бързо спасителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
rmarkov
преди 11 години
След това България спешно се нуждае от ММТ правителство:http://frognews.bg/news_51902/Markov_ME-MMT_-_Politicheska_programa_za_Balgariia/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
rmarkov
преди 11 години
След това България спешно се нуждае от ММТ правителство:http://frognews.bg/news_51902/Markov_ME-MMT_-_Politicheska_programa_za_Balgariia/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Tony
преди 11 години
Каквото дойде - това! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още