IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата криза: Какво след това?

Всичко ще зависи от следващото мнозинство в парламента

15:33 | 22.02.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Политическата криза: Какво след това?

Обяснения и предположения

Същественото обаче е каква ще бъде политиката на следващото правителство след изборите.

Колкото и странно на изглежда, оставката на правителството поставя на избирателите въпроса какво всъщност те искаха - първо, именно от него, и след това - от всички останали партии.

Не ще и дума - в акта на оставката има бягство от отговорност.

Но и исканията на протестиращите са меко казано глупави и нереалистични, а техните водачи - безотговорни. В тази ситуация предсрочните избори са по-добър изход за всички. Легитимно избраните партии не поискаха запазване на статуквото дори още само три-четири месеца.

Всяко управление, което произтече от гласа на избирателите (които няма изгледи да станат по-разумни за няколко месеца) обаче ще бъде по-лошо от това на сегашните управляващи, независимо дали и те (ГЕРБ) в някаква форма ще участват в него или не.

Това е така поради следните няколко характеристики на завареното положение.

Правителството бе свалено от битовизма, нерешителността и недалновидността на самото правителство и неговия председател.

Още в нощта след изборите от 2009 г. беше ясно, че трябва да се управлява в коалиция, но ГЕРБ и г-н Борисов решиха друго това или спонсорите им не им дадоха да формират работещо и продължаващо пазарните реформи мнозинство.  

След като не намериха сили за такова решение, ГЕРБ трябваше да се впуснат в безпринципни приятелства според случая и намираха такива мнозинства в парламента. Поради тази причина не можеше да се правят съществени и винаги нужни по време на криза спестявания на разходи и да се разработват политики и реформи, които ще позволят на хората да живеят по-добре след това.  Затова правителството на ГЕРБ влезе в спиралата на обещанията.

Когато правителствата обещават, че ще дадат, те всъщност обещават и  че ще вземат.

Така премиерът непрекъснато обещаваше, че ще дава, но нямаше откъде да взема, освен от резерва, от малко нови заеми и данъци, и от спорадични експроприации. (Слава Богу, общественото мнение успя да спре много начинания в тези области на правенето на стопанска политика.)

Търсейки общо одобрение и легитимност извън законодателното събрание, правителството започна да го намира в тристранната комисия. (Неправителствените членове на тези комисии навсякъде по света са известни с това, че винаги ще избягат от отговорност, след като ентусиазирано са помагали да се влошава положението.) Това търсене на народна любов превърна обещанията за облаги в съревнование за привилегии, а това съревнование - във вяра, че една голяма група хора може да живее по-добре за сметка на всички останали.

Това не бе, не е и никога няма да бъде възможно. Колкото и протестиращите, и опозицията, и ГЕРБ да са ентусиазирани поддръжници на обратната хипотеза.

Последна актуализация: 20:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
biserz
преди 11 години
Сега, когато гонят монополите се загрижиха за предприемачите...Те се гонят от 2009 година - колко време трябваше, за да се осъзнае?..Маса народ с фирми замина зад граница. Благодариме, ама вече останаха основно тия, които източват, а останалите са на вегетация...Вземете се загрижете как да привлечете инвеститори за сфери, в които предполагат конкуренция, а не за монополите - те не са "инвеститор" в смисъла на тази дума, те са "източител" и една от основните причини за неконкурентноспособността на българската икономика. Тоя енергиен рекет над промишлените предприятия до какво води? Сигурно до увеличаване на предприемачите и работните места? Много се загрижихте за тях нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto
преди 11 години
Поздравления за чудесния анализ. По време на криза популизма винаги избуява. Бедността и популизма са като брат и сестра. Така в обществото започват да циркулират саморазрушителни идеи, последствията, от които могат да бъдат много по драматични и от самата криза. Така се получава една спирала на "тройна коалиция" -Бедност Криза Популизъм /БКП/, която в нашето общество, вещае само ретрогардност. И накрая не трябва да забравяме, че работата на давещия се е направи максималното за спасението си сам, за да може да разчита на адекватна и навременна помощ, а не да се остави да потъне с мисълта, че това ще доведе по-бързо спасителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
rmarkov
преди 11 години
След това България спешно се нуждае от ММТ правителство:http://frognews.bg/news_51902/Markov_ME-MMT_-_Politicheska_programa_za_Balgariia/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
rmarkov
преди 11 години
След това България спешно се нуждае от ММТ правителство:http://frognews.bg/news_51902/Markov_ME-MMT_-_Politicheska_programa_za_Balgariia/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Tony
преди 11 години
Каквото дойде - това! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още