IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд се безпокои за силното евро

Не трябва да позволяваме курсът на еврото да зависи от настроението на пазарите, коментира френският президент

18:06 | 05.02.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френският президент Франсоа Оланд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Френският президент Франсоа Оланд отправи недвусмислено предупреждение за силата на еврото, която вреди на крехкото икономическо възстановяване в Европа, съобщава Financial Times.

Оланд призова за координирани международни действия за ограничаване на тенденцията за изкривяване на валутните курсове.

„Не трябва да позволяваме курсът на еврото да зависи от настроението на пазарите“, заяви Оланд пред Европейския парламент (ЕП) в Страсбург. „Еврозоната трябва да има политика за курса на единната валута. Ако нямаме такава, ще трябва да се примирим с курс, който не отговаря на реалното състояние на икономиката“.

Той подчерта, че не иска от Европейската централна банка (ЕЦБ) да поставя таван на валутния курс, но в същото време настоя за „неотложна реформа на международната монетарна система“.

„Ние настояваме европейските страни да положат усилия да са по-конкурентоспособни, тъй като повишаващата се цена на еврото пречи на това“, допълва той.

Темпът на нарастване на еврото през последните седмици обезпокои редица европейски политици и компании.

От началото на годината инвеститорите се завърнаха в еврозоната окрилени от оптимизма, че най-лошото от дълговата криза вече е зад гърба ни. Решението на ЕЦБ от януари да не понижава допълнително основния си лихвен процент подкрепи еврото допълнително.

Като резултат от началото на януари единната европейска валута поскъпна с близо 4% до 15-месечен връх спрямо долара. Еврото е и на най-високото си ниво спрямо японската йена от април 2010 г.

Оланд подчертава, че усилията за повишаване на конкурентоспособността на неговата страна са застрашени. „Еврозоната трябва да определи цел за средносрочния курс на валутата си“, допълва той. „Трябва да действаме на международно ниво, за да защитим интересите си“.

През последните дни френски министри изразиха нарастваща загриженост за силата на еврото, което миналата седмица се търгуваше за около 1,37 долара. Те коментират, че страните членки на валутния съюз са уязвими от непосредствените опити на страни като Япония да манипулират валутните курсове. 

„Поради бездействието на Европа еврото е заплашено от ирационални флуктуации“, предупреждава Оланд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ТАТО
преди 11 години
Не трябва да позволяваме курсът на еврото да зависи от настроението на пазарите, коментира френският президенти този челяк е президент - срамота
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 11 години
Какво иска точно Оланд. Според мен НЕЩО КАТО НИЩО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
...добро утро...и да си дойдем на думата: щом другите печатат и ние ще печатаме...вече целия свят спря да купува от европа а китай ни залива с всякакви ***...на всичкото отгоре не плаща и мита, използва фирми-перачи в периферията и препечатва нови ЕС-стикери за производство в ЕС а резултатът е БЕЗРАБОТИЦА В ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още