IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската централна банка иска по-широки пълномощия за намеса

Управителят на финансовата институция Иняцио Виско предлага нейното ръководство да има властта да се намесва при назначаването и уволнението на мениджъри

21:19 | 11.02.13 г.
<p>
	Иняцио Виско. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Иняцио Виско. Снимка: Архив Ройтерс

Централната банка на Италия призова да ѝ бъдат предоставени по-широки пълномощия за намеса, докато се опитва да спре критиките за надзора над най-старата банка в света Monte dei Paschi di Siena, оказала се в центъра на скандал с деривативни инструменти, съобщи британският вестник Financial Times.

Когато една кредитна институция е в кризисно положение, централната банка може да поиска акционерите да сменят ръководството, но не може да отхвърли тяхното решение“, посочва Иняцио Виско, управител на финансовата институция, в подготвени бележки за събрание на бранша, което ще се проведе в събота.

Регулаторните органи „трябва да са в състояние да се намесят ефективно в случаи, при които въз основата на установени доказателства намират за уместно да се противопоставят на назначаването на мениджъри или да ги отстранят“, изтъква Виско.

Понастоящем централната банка може да използва моралния си авторитет, за да съветва кредитните институции в решенията им за назначения или уволнения, но техните мениджъри и бордът на директорите вземат окончателното решение. Изглежда Виско ще призове централната банка да получи повече власт за намеса, ако това се налага.

Monte dei Paschi di Siena е сред най-слабо капитализираните европейски кредитни институции, а през този месец трябва да получи 3,9 млрд. евро от данъкоплатците чрез спасителни облигации, за да направи по-устойчива капиталовата си база. Дори този ход бе оспорен, като се има предвид, че банката помоли за държавна спасителна помощ преди 4 години.

Разкритията, че бившето ръководство на банката е укрило загуби от дериватилни инструменти на стойност 730 млн. евро предизвика политически и обществени протести преди изборите за парламент в страната, насрочени за този месец. По размера на своите активи банката е на трето място в Италия, но според анализатори ще приключи 2012 г. със загуби за над 2 млрд. евро, след като през първите 9 месеца на годината те достигнаха 1,7 млрд. евро.

Прокурори в Сиена разследват бивши мениджъри в кредитната институция за възможни пазарни манипулации, фалшиво счетоводство, възпрепятстване на регулаторните органи и измами. Дори името на президента на Европейската централна банка Марио Драги се появи сред обсъжданите въпроси за надзора над Monte dei Paschi di Siena, тъй като той заемаше поста на Виско, преди да се прехвърли на работа във Франкфурт.

През миналата седмица Драги каза, че италианската централна банка „направи всичко, което трябваше“, добавяйки: „Ако погледнем напред, за Monte Pasch ще бъде важно да реализира докрай плановете си за преструктуриране“.

По-нататък в бележките си, подготвени за срещата на представителите на банковия сектор, Виско повтаря искането на италианската централна банка малките и средните кредитни институции в страната да подобрят капиталовата си адекватност, „без да свиват кредитната си подкрепа за икономиката“.

От началото на финансовата криза италианската икономика се е свила с около 7 процентни пункта, а за последните 5 години индустриалното производство е намаляло с около една четвърт. В този контекст банковите заеми за частния сектор в Италия са се понижили с 38 млрд. евро през 2012 г.

„Икономическият спад може да спре през втората половина на 2013 г. при връщане към ръст с умерено темпо и висока степен на несигурност“, смята Виско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още