IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизборните обещания на Меркел може да струват 28 млрд. евро

Малко преди изборите германският канцлер обещава средства за улици, училища, семейства и майчински добавки

09:30 | 03.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел се появи и на годишната среща на SOS Kinderdorf в Гримен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел се появи и на годишната среща на SOS Kinderdorf в Гримен. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел е дала в телефонно интервю с членове и служители на своята партия (CDU) предизборни обещания, които могат да доведат до милиардни разходи.

Според Handelsblatt проектът ще струва около 28,50 милиарда евро, от които само обявеното увеличение на основната помощ за деца на нивото за възрастните и съответното увеличение на детските надбавки може да доведат до преразход в размер на 7,5 милиарда евро. 

Меркел заяви конкретно: „Искаме основната помощ за деца да бъде същата както при възрастните". Това би било оправдано. В съответствие с това правителството ще "коригира парите за издръжка на дете". Месечната надбавка за дете от 184 евро ще бъде увеличена с 35 евро. Тя искала да "подпомага по-добре родителите с деца", обоснова си лидерът на партията.

Важността на семейството - Меркел го описа като „убежище“, в което децата ще се научат на стойности, любов и отговорност - канцлерът ще покаже в случай на преизбиране чрез въвеждане на „майчинска пенсия“. Времето за отглеждане на деца, родени преди 1992 г. ще може да се прехвърли в пенсионното осигуряване. Наред с планираното подобряване на пенсията за инвалидност, това би могло според изчисленията на Handelsblatt, да натовари бюджета в дългосрочен план с до 20 милиарда евро на година.

Лидерът на ХДС сега се застъпи и за издигнатата от кандидат-канцлерa на SPD Пеер Щайнбрюк идея за „спирачка на заемите“. В предизборната програма ще бъде записано, че „наемодателите ще могат при нов договор да увеличават размерa на наема само до ограничено ниво“. Освен това тя ще проведе кампания, с която бивши казарми ще бъдат реконстурирани, така че да се превърнат в жилища на достъпни цени.

Канцлерът обеща също и увеличаване на инвестициите за инфраструктура, като според Handelsblatt за нея ще се харчат над 1 милиарда евро годишно. Ще се инвестира също така в разширяването на широколентовите мрежи за бърз интернет и по-добро оборудване на училищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още