IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Европа все пак ще трябва да изчака Меркел

Германският канцлер действа изключително внимателно, когато рискува парите на избирателите си

14:00 | 23.12.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ангела Меркел е канцлер на Федералната република от 2005 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел е канцлер на Федералната република от 2005 г. Снимка: Ройтерс

Ако говорим за еврото, криза не е точната дума, тъй като повратен момент за единната европейска валута изглежда никога няма да бъде достигнат.

Състоянието на еврото по-скоро може да се определи като хронична болест, която нито е достатъчно остра, за да убие пациента, нито пък може лесно да бъде излекувана. Това ще е реалността и през 2013 г.  - еврото ще оцелее, но няма да възстанови пълния си блясък, пише Джон Пийт, анализатор на The Economist, в коментар за изданието.

Тази прогноза е подкрепена с 3 аргумента.

Първо, президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обещава, че неговата институция ще се намеси, доколкото е необходимо, за да предотврати дезинтеграцията на еврото. ЕЦБ обаче се застрахова, че ако се наложи да спасява определени страни, то европейските лидери трябва да предприемат по-сериозни стъпки към създаването на банков, фискален и политически съюз, който вероятно ще включва единна система за застраховане на депозитите и механизъм за споделяне на дълговете. Това е вторият фактор, който обяснява защо здравословното състояние на еврото ще остане крехко. Въпреки че лидерите на еврозоната отбелязват известен напредък в тази посока, техните стъпки остават половинчати, преди всичко по политически причини.

Създаването на банков и фискален съюз, включително единна застрахователна система за депозитите и механизъм за споделяне на дълговете, крие два нежелани ефекта – страните кредитори ще финансират длъжниците, докато всички в еврозоната ще трябва да се разделят със значителна част от суверенитета си.

Германците, финландците, холандците, както и други са враждебно настроени към идеята да финансират фискално безотговорните си партньори от Южна Европа, докато французите и вероятно испанците няма да са съгласни с втория проблем – загубата на суверенитет.

Ето защо прогресът в тази насока през 2013 г. ще се забави. Спасените банки може да преминат към единната европейска система за банков надзор още в началото на годината, а големите банки до лятото. Съпротивата на Германия обаче ще отложи решението за малките банки до 2014 г.

Така стигаме до третата причина за мудния прогрес в намирането на решение на европейските проблеми – предстоящите в определени европейски страни избори. Италия трябва да проведе парламентарни избори до май, тъй като от ноември 2011 г. страната се управлява от служебното правителство на Марио Монти.

Последна актуализация: 12:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Всъщност лева/еврото укрепи позиции повече, отколкото паундът да е падал. Но факт е, че Англия вече не е това, което е била преди....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
prodigal
преди 11 години
"пише Джон Пийт, анализатор на The Economist"..Всъщност, паунда от десетилетия не е бил толкова зле! За една дузина години потъна от 3.3 на 2.4 Лева!Забавно е, как местните, в Economist и не само, докато държавата им губи конкутентноспособност, се успокояват с омразната Европа и предпочитат нея да я мислят..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още