IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е спестила 80 млрд. евро от доходността на облигациите си

Икономиите на федералното правителство през тази година ще възлязат на около 13 млрд. евро

14:21 | 11.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кабинетът на Ангела Меркел успя да балансира публичните разходи на страната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кабинетът на Ангела Меркел успя да балансира публичните разходи на страната. Снимка: Ройтерс

Правителството на Ангела Меркел е спестило близо 80 млрд. евро от началото на финансовата криза в резултат на намаляването на доходността на държавните облигации, се посочва в доклад на базирания в Кил Институт по световна икономика (IfЕ), предава Bloomberg.

През изминалата година лихвените плащания бяха с около 10 млрд. евро по-ниски спрямо прогнозния сценарий, използващ средните доходности в десетилетието преди кризата. Икономиите на федералното правителство през тази година ще възлизат на около 13 млрд. евро, се казва още в изследването.

"Спадът на доходността на облигациите се дължи главно на ниската динамиката на бизнес цикъла в еврозоната, както и на лихвените политики на Европейската централна банка (ЕЦБ)", заяви икономистът от IfW Йенс Бойсен-Хогрефе.

Почти половината от германците искат върховния съд в страната да спре програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации, отбелязва организираното от Forsa Institute проучване на общественото мнение. Данните показват, че анкетираните са изморени от спасителните усилия спрямо затъналите в дългове държави от Европейския съюз, дори и ако Германия има преки ползи от текущата политика на европейската банка.

"Ползите от ниските лихвени проценти не трябва да се приемат като сигнал за увеличаване на публичния дълг в Германия", казва Бойсен-Хогрефе. "Те представляват еднократни ефекти, а не структурни подобрения на бюджета", допълни той.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле планира да балансира федералния бюджет през следващата година чрез структурни подобрения, които да могат да отговорят на евентуални икономически сътресения.

Франция, която с течение на времето също бележи спад в доходността на държавните облигации, все още не се ползва с достатъчно доверие от инвеститорите в сравнение с Германия, коментира още експертът IfЕ. Според него разликите между двете страни са се задълбочили през 2011 г., когато лансирането на слуховете за разпадане на еврозоната зачести.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Красота!Затова в германия немците работят само 6 месеца в годината а цялата работа всъщност се върши от емигрантите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още