IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Лихвените проценти отново се превръщат в ефективен инструмент

Успяхме да си върнем по-добрия контрол върху монетарната обстановка в икономиката на еврозоната, твърди президентът на ЕЦБ

12:14 | 18.06.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Драги: Лихвените проценти отново се превръщат в ефективен инструмент

Европейската централна банка е „готова да действа“, ако това е необходимо за подпомагане на икономиката на еврозоната, а последните признаци за стабилизиране на пазарите означават, че лихвените проценти се превръщат отново в по-ефективен инструмент, заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги, цитиран от Ройтерс.

Драги посочи, че ЕЦБ разполага с няколко мерки, които би могла да приложи, ако се налага. След изявлението му общата европейска валута поевтиня до 1,333 долара за евро от 1,336 долара за евро, но впоследствие успя да заличи загубите и дори да достигне 1,338 долара за евро.

Според Драги успокояващият ефект на програмата на ЕЦБ за изкупуване на държавни облигации на пазарите, както и икономическите реформи са осигурили елиминирането до голяма степен на извънредните обстоятелства, които подкопаха възможностите ѝ за въздействие върху разходите за заемане на средства от страна на компаниите и домакинствата.

„Успяхме да си върнем по-добрия контрол върху монетарната обстановка в икономиката на еврозоната, което е много важно за осигуряване на адекватен импулс от монетарната политика към икономиката“, каза той.

ЕЦБ остави без промяна основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5% на заседанието си през юни, но обяви, че са били обсъдени много възможности, които би могла да използва, ако икономиката има нужда от допълнително стимулиране.

По думите на Драги икономиката на еврозоната все още е във фазата на корекции, но данните от последните изследвания предполагат известно подобрение, макар и от много ниска база. „През предстоящия период ще наблюдаваме много отблизо цялата постъпваща информация за икономическото и монетарното развитие и оставаме готови за действие, ако това е необходимо“, подчерта за пореден път той.

Председателят на ЕЦБ предупреди, че някои от мерките може да доведат до нежелани последици, но това не означава, че не трябва да бъдат използвани. В миналото ЕЦБ се е позовавала на възможни нежелани последици от понижаването на лихвата по депозитите под нулевото ниво, на което се намира сега, което би означавало на практика, че финансовата институция ще взема пари от банките, за да държи средствата им на еднодневен депозит.

„Има няколко други мерки – стандартна политика по отношение на лихвените проценти и нестандартни мерки, които можем да приложим и които ще приложим, ако обстоятелствата дадат основание за това“, изтъкна Драги. „Ще разгледаме с безпристрастен поглед тези мерки, които са особено ефективни при нашата организационна структура и са в рамките на определения ни мандат“, добави той.

По отношение на ефективността на действията на централната банка при близък до нулата основен лихвен процент, президентът на ЕЦБ отбеляза, че не смята, че „е налице съществено предизвикателство от ниското ниво на лихвата за способността ни да изпълним задачата си за ценова стабилност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi.benevolenet
преди 10 години
при 23% лоши кредити, какво очаквате да се случи с банковата система? Защо банките си изтеглиха вложените от тях чужди стредства през последните 2-3 години? В Кипър взеха десетки проценти от влоговете, в България борда пада, защото има 1.5 млрд във фонда за гарантиране и закон, който обещава да се покрият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още