IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: До края на 2013 г. финансовото състояние на еврозоната ще се подобри

Правителствата трябва да следват пътя на поетите реформи, за да генерират доверието на пазарите и бизнеса, смята президентът на ЕЦБ

09:40 | 03.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Драги: До края на 2013 г. финансовото състояние на еврозоната ще се подобри

„Финансовото състояние на еврозоната до края на годината постепенно ще се подобрява“, заяви председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги по време на конференция на Международния валутен фонд (МВФ) в Шанхай. По думите му ситуацията остава трудна, но са се появили сигнали за възможна стабилизация. В Шанхай Драги защити и програмата за изкупуване на облигации, предава Bloomberg, цитирана от Bulgaria on Air.

Председателят на ЕЦБ изрази и решимостта на банката да продължи да подкрепя макроикономическите действия чрез гарантиране на ценова стабилност в еврозоната.

Той призова правителствата да следват неотклонно пътя на поетите реформи, за да генерират доверието на пазарите и бизнеса. „Усилията за постигане на фискална консолидация днес няма да са ефективни, ако създават притеснения в пазара, че ще бъдат необходими допълнителни мерки утре“, заяви Драги. Според него в средносрочен план консолидацията трябва да се основава на повишаване на продуктивността. Само това бил начинът конкурентоспособността на икономиките от еврозоната да бъде на нивото на световния пазар. 

"Това е доста подвеждащо, да се сравняват директните монетарни транзакции (Outright Monetary Transactions – OMT) с историческите епизоди, в които правителствата разчитат на подкрепата на централната банка, за да се избегне фискална консолидация", каза Драги. Президентът на ЕЦБ посочи, че правителствата ще трябва все пак да направят реформи - без OMT с пълно запазване на тяхната икономическа независимост, а с ползване на OMT - с ограничен суверенитет.

Същевременно Драги подчерта обаче, че натискът за действия върху правителствата в момента се оказва не заради високите лихви по държавните облигации, а от високата безработица. За нея обаче паричната политика няма решение, каза Драги.

Според Драги програмата за изкупуване на облигации е изиграла ключова роля в успокояването на финансовите пазари – нещо, от което са спечелили всички икономически субекти, включително корпорации, банки и домакинства.

Припомняме, че ЕЦБ намали основния лихвен процент до рекордната стойност от 0,5%. В четвъртък предстои среща на ръководството на банката, на която ще се обсъжда дали има необходимост от нова промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още