IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в Париж реагираха спокойно на мъмренето от Fitch*

След като в петък агенцията понижи кредитния рейтинг на страната, днес доходността на френските ДЦК се повишава минимално

13:43 | 15.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите в Париж реагираха спокойно на мъмренето от Fitch*

Понижението на кредитния рейтинг на Франция от страна на Fitch почти не обезпокои инвеститорите на пазарите на облигации. Доходността по десетгодишните облигации на страната в понеделник леко се повиши до 2,222%, след като в края на сесията в петък бе в размер на 2,186%.

Водещият борсов показател в Париж CAC 40 остана почти напълно безразличен с повишение от 0,5% до 3874,35 пункта. Fitch понижи кредитния рейтинг на втората по големина икономика в еврозоната в петък от AAA до AA+. По този начин Франция загуби и последния си Топ рейтинг.

Fitch обосновава решението си главно с високото равнище на дълга на Франция, което се очаква да намалее бавно в дългосрочен план. През 2014 г. коефициентът на задлъжнялост - съотношението на дълга към БВП, ще достигне пика си от 94%, смятат анализаторите.

До 2017 г. съотношението се очаква да намалее слабо до 92 процента от брутния вътрешен продукт. Това превишава границата, която Fitch смята за съвместима с най-високия рейтинг. Също така дългът на Франция е по-висок, отколкото в повечето други страни, оценени с тройното A.

Според изчисления на анализаторите от Commerzbank е било очаквано, че Fitch ще догони пониженията на S&P и Moody's. В това отношение не може да се очаква, че облигациите ще бъдат поставени под натиск. 

* Актуално към 13.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още