IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mastercard и Visa ще понижат таксите върху картовите разплащания във Франция

Компаниите ще намалят таксите до около 0,28% от стойността на транзакцията от 0,5% понастоящем

17:30 | 23.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Mastercard и Visa ще понижат таксите върху картовите разплащания във Франция

Mastercard и Visa са се съгласили да намалят таксите върху транзакциите по кредитни карти във Франция почти наполовина, предаде Ройтерс.

Органът по конкуренцията в страната съобщава, че споразумението с операторите е продиктувано от предложеното от Европейската комисия законодателство за налагане на таван на таксите върху картовите разплащания. Засега от Visa отказват коментар пред агенцията, а от Mastercard все още не са отговорили на запитване.

Visa и Mastercard ще намалят таксите до около 0,28% от стойността на транзакцията от 0,5%, колкото е тя в момента. Предвижда се и намаляване на таксите за транзакции чрез банкомати на всяко теглене на пари в брой до съответно 0,55 и 0,6 евро.

Двете компании водят дългогодишна битка с органа по конкуренцията във Франция. Споразумението беше постигнато, след като регулаторът направи няколко опита да намали банковите такси за клиентите.

През 2011 г. френските банки се съгласиха да намалят междубанковите такси с над една трета, а през миналата година обещаха да понижат таксите за директно плащане на сметки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още