IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова система ще улесни мобилността на лекари и архитекти в ЕС

Ще бъде създадена публична база данни за тези професии

15:49 | 09.10.13 г.
Нова система ще улесни мобилността на лекари и архитекти в ЕС

Виртуална професионална карта за квалификация ще улесни лекари, фармацевти и архитекти, които са решили да практикуват професията си в друга държава от Европейския съюз. Правилата се въвеждат от нов проектозакон, подкрепен днес от Европейския парламент. Целта е да се улесни мобилността на специалистите, съобщават от Европарламента.

По‑лесно и по‑бързо разпознаване

Новите правила ще позволят на професионалистите, които желаят да ускорят процеса на признаване на квалификациите си в други държави от ЕС, да кандидатстват за карта на професионалните квалификации в собствената си държава, когато се касае за кратки периоди на работа в чужбина. Така признаването на квалификацията ще се организира от родината на специалиста и той няма да се налага да кандидатства в приемащата страна, както е в момента.

Очаква се това да спести време и да улесни процеса на признаване. Ако съответните власти не могат да отговорят в рамките на определен срок, предвиден в директивата, дали признават квалификацията, това ще се счита за негласно признаване на квалификацията.

Система за предупреждение

Директивата има за цел и да ограничи дейността на здравни специалисти, като лекари, медицински сестри, ветеринарни лекари и детски специалисти, които са били осъдени за престъпление или срещу които е имало дисциплинарни действия и да им попречи да прехвърлят практиката си в друга членка на ЕС. Страните членки на ЕС трябва да бъдат информирани за тези присъди или решения.

Публична база данни за регулираните професии в ЕС

В ЕС има около 800 регулирани професии, достъпът до които е свързан с притежаването на определена квалификация или диплома. По силата на съществуващата Директива за професионалната квалификация седем от тях автоматично се признават в целия ЕС. Това са професиите на лекари, стоматолози, фармацевти, медицински сестри, акушерки, ветеринарни лекари и архитекти.

За да може системата за регулиране на професиите да бъде по‑прозрачна, актуализираните правила ще изискват от Комисията да създаде публична база данни за тези професии. Новата директива, приета с 596 гласа „за“, 37 „против“ и 31 въздържали се, трябва да бъде официално одобрена от Съвета, преди да влезе в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още