IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС подновява преговорите с Турция за членство след 3-годишно прекъсване

Жестът трябва да помогне на управляващите в Турция да осъществят демократични реформи, смята еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле

17:59 | 22.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕС подновява преговорите с Турция за членство след 3-годишно прекъсване

След тригодишно прекъсване Европейският съюз ще предприеме от 5 ноември нов кръг от преговори за присъединяване с Турция, след като Германия се отказа от претенциите си, предизвикани от енергичното потушаване на уличните протести през пролетта и лятото на 2013 г., съобщи Ройтерс.

Преговорите започнаха през 2005 г., когато след 18-годишно чакане Турция получи одобрение на молбата си, но поредица от политически пречки, особено по отношение на Кипър и съпротивата спрямо членството ѝ в Германия и Франция, забавиха процеса на присъединяване.

Процесът следва да бъде ускорен, за да помогне на управляващите в Анкара да осъществят демократични реформи, заяви европейският комисар по въпросите на разширяването на съюза Щефан Фюле. „Скорошните събития в Турция подчертават важността на разширяването на ЕС и за ЕС като запазваща се база за сравнение за реформа в Турция“, добави Фюле.

В много от европейските столици се демонстрира желание да се върви към сближаване с Турция с аргумента, че ЕС би трябвало да се възползва от бързия ръст на развиващия се пазар и от увеличаващото се влияние на страната в района на Близкия Изток. В други обаче са нервни заради разширяването, което ще доведе съюза до границите на държави като Сирия, Иран и Ирак.

През октомври Европейската комисия похвали последната правна реформа в Турция и обявения през миналия месец от правителството пакет от закони, насочени към спасяването на мирния процес с кюрдските бунтовници. В доклада си за напредъка обаче тя обвини турската полиция, че е използвала прекомерна сила за потискане на протестите, започнали в края на май, призовавайки правителството да засили контрола върху полицаите и да развие разследването на поведението им.

Шестима души бяха убити и около 8 000 бяха ранени след действия на полицията, докато протестите срещу правителството на премиера Реджеп Таип Ердоган заливаха турските градове, а полицаите използваха сълзотворен газ и водни струи, за да разпръснат протестиращите, заели истанбулския парк Гези, за да не бъде застроен.

През юни правителствата на държави-членки на ЕС, включително германското, отложиха плановете си за започване на нови преговори като форма на укор за начина на справяне с протестите.

Новата глава от общо 35, които трябва да бъдат закрити чрез преговорите, обхваща проблемите на използването на помощта от ЕС, предназначена за бедните региони в Турция. До момента преговарящите страни са затворили само една глава.

Турският министър по въпросите на ЕС Егемен Багъш приветства решението и заяви, че се надява то да отбележи ново начало в блокираните отношения между неговата страна и съюза. „Надяваме се отношенията на Турция с ЕС да станат по-последователни и да навлезем в период, в който нелогичните, ненужни и безсмислени политически пречки ще бъдат премахнати“, каза Багъш при изпращането на досегашния посланик на ЕС в Турция.

Той призова за отварянето на 2 глави, отнасящи си до човешките права, свободата на изразяване и съдебната система, заявявайки, че повечето от критиките, насочен към Турция в доклада за напредъка, се отнасят именно за тези области.

Ердоган, който настръхна от идващите от чужбина критики за начина, по който е процедирал при безредиците през лятото, а и често напада отношението на ЕС към Турция, днес се присмя на общността.

„Подготвянето на доклади за напредък на Турция ли е единствената грижа на ЕС?“, попита той в реч пред депутатите от оглавяваната от него Партия на справедливостта и развитието. „ЕС е изключително щедър на критики към кандидатстващите страни, но ние очакваме да си направи известна самокритика и да напише доклад за собствения си напредък“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още