IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж на Турция се ускори през второто тримесечие

Брутният вътрешен продукт се е разширил с 4,4% на годишна база благодарение на нарасналото вътрешно търсене и увеличените публични разходи

15:44 | 10.09.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Икономическият растеж на Турция се ускори през второто тримесечие

Икономиката на Турция се е разширила с по-бързо от очакваното темпо през второто тримесечие благодарение на нарасналото вътрешно търсене и увеличените публични разходи, съобщи изданието Journal of Turkish Weekly, като се позова на данни на Турския статистически институт.

Турският брутен вътрешен продукт е нараснал с 4,4% през периода април-юни на годишна база, а данните за първото тримесечие бяха коригирани до ръст от 2,9% вместо първоначално обявените 3%. За първото полугодие ръстът на БВП достига 3,7%.

Средната предварителна оценка на анализаторите бе за растеж от 3,5% през второто тримесечие, като и най-оптимистичните прогнози не надхвърляха 4,2%, изтъкват от изданието.

В средносрочната си програма турското правителство бе обявило, че очаква разширяването на икономиката на страната да достигне 4% през 2013 г.

Неблагоприятната динамика напоследък, включваща рязък спад на притока на капитали и обезценяването на турската лира заради опасенията, че Федералният резерв на САЩ ще започне да свива стимулиращите си програми, накараха министрите да понижат оценките си. Турският министър на икономиката Зафер Чаглаян бе заявил, че те ще коригират прогнозите, тъй като вече очакват БВП да нарасне с 3 до 4%.

В интервю след оповестяването на данните Чаглаян каза, че няма да променя предвижданията си, макар да добави, че се надява окончателният годишен резултат да бъде близък до 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
IQ96
преди 10 години
на 9.09 публикувахте "Сянката на международната сигурност тегне в/у турската икономика"на 10.09 горният материал.Е кое е по-меродавно, все пак? И що ручаме жабетата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още