IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция е най-иновативната икономика в ЕС

ЕС трябва да превърне повече добри идеи в успешни продукти и услуги, за да води в глобалната икономика, посочва ирландски комисар

12:27 | 04.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Швеция е най-иновативната икономика в ЕС

Швеция е на първо място в ЕС, когато става дума за нови идеи, достигащи до пазара, показва нов индикатор за иновациите на ЕК, съобщава сайтът euractive.com.

Индикаторът измерва количеството на иновациите, които създават по-добри работни места и правят Европа по-конкурентна, посочва Комисията.

Показателят се базира на технологични иновации, измерени чрез патенти, дял на заетостта в дейности, свързани със знанието, конкурентност на стоките и услугите, създадени от тези дейности и заетост в бързо растящи компании, опериращи в иновативни сектори.

„ЕС трябва да превърне повече добри идеи в успешни продукти и услуги, за да води в глобалната икономика. Ние също така трябва да премахнем притеснителното технологично разделение. Предложеният индикатор ще ни помогне да измерим как се справяме и да идентифицира области, в които държавите е необходимо да вземат мерки“, казва ирландският комисар за изследванията, иновациите и науката Куин.

Според индикатора Швеция е страната в ЕС, която извлича най-много от инвестициите си в иновации, следвана от Германия, Ирландия и Люксембург.

Индикаторът, който бе разработен по молба на лидери от ЕС, за да се сръвняват националните иновативни практики, показва също, че остават значителни разлики между членките на ЕС, като България, Литва и Латвия получават най-ниските оценки (само около половината от тези в челото).

ЕС като цяло се представя добре в международен план спрямо САЩ, но остава зад Швейцария и Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още