IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението във финансовия сектор в еврозоната намалява

ЕЦБ продължава да оказва натиск за осъществяването на реформите, необходими за конструирането на банков съюз

17:44 | 27.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Напрежението във финансовия сектор в еврозоната намалява

Напрежението във финансовия сектор на еврозоната е паднало до нива, невиждани от периода преди кризата, започнала през 2007 г., съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Ройтерс. Секторът обаче остава нестабилен, предупреждава банката.

В нов доклад институцията посочва, че еврозоната продължава да бъде изложена на финансови и икономически шокове, напрежение на дълговите пазари и предизвикателства пред финансирането на банките в периферията на валутния блок.

Публикувани на сайта на ЕЦБ данни сочат, че индикаторът за напрежението във финансовата система в еврозоната е паднал в края на септември до рекордно ниско ниво и оттогава остава близо до това равнище. Институцията обаче предупреждава, че банките, които продължават да свиват балансите си, се изправят пред допълнителни рискове, свързани с финансирането.

„През следващите месеци настъпва падежът на значителни количества дълг. Постоянно високите разходи за финансиране на затруднените банки биха могли да усилят натиска за намаляване на задлъжнялостта със съответното отрицателно въздействие върху икономическото благосъстояние и растеж“, посочва се в доклада на ЕЦБ.

ЕЦБ продължава да оказва натиск за осъществяването на реформите, необходими за конструирането на банков съюз в еврозоната. „Предприемането на допълнителни стъпки ще адресира фрагментацията“, посочва се още в доклада на финансовата институция.

Банката настоява също така страните от валутния блок да се споразумеят за надеждна система за гаранции, ако проблемите на банките доведат до необходимост от финансиране.

„Необходими са допълнителни стъпки, за да се премахнат бариерите пред намаляването на напрежението във финансовия сектор – без значение дали публични, или частни, на национално или на европейско ниво“, посочва ЕЦБ.

ЕЦБ предупреждава също така, че възстановяването на световната икономика е по-слабо от очакваното, което също е източник на допълнителни рискове. Централната банка на еврозоната изразява опасенията си и от резкия ръст на цените на имотите на някои пазари, което също заплашва финансовата стабилност.

Конкретно за пазара на имоти в еврозоната ЕЦБ прогнозира, че цените в някои от държавите от блока вероятно ще продължат да падат, а перспективите не са особено позитивни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още