IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Novartis не оправда пазaрните очаквания

Швейцарската фармацевтична компания обаче обяви увеличение от 7% на дивидента за 2013 г.

11:33 | 29.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Novartis не оправда пазaрните очаквания

Швейцарската фармацевтична компания Novartis не оправда пазрните очаквания за финансовите си резултати през миналата година, но обяви повишаване на дивидента си, съобщава CNBC.

Нетната печалба на базираната в Базел международна компания през 2013 г. е била 2,06 млрд. долара спрямо очаквания за 2,4 млрд. в анкета на Dow Jones. Печалбата на акция от обичайна дейност е 1,20 долара спрямо 1,28 в анкета на Ройтерс. Продажбите в размер на 15,078 млрд. долара също са под очакваните 15,092 млрд.

Според Novartis резултатите показват „силни продажби и иновации“ през цялата минала година, като представянето на основния бизнес затвърждава перспективите за растеж. 

По думите на главния изпълнителен директор Джоузеф Хименес компанията все още успява да отчита ръст както на продажбите, така и на печалбата от основна дейност.

„Запазихме добра инерция при иновациите. Продуктите, които движат растежа ни, продължават да се разширяват, обновявайки портфолиото ни и заздравявайки перспективите за растеж.“

Novartis предложи увеличение от 7% на дивидента за 2013 г. За тази година се предвижда ръст на продажбите до около 5%, а при печалбата от обичайна дейност дори още по-висок ръст.

През миналата седмица Ройтерс съобщи, че компанията се готви да съкрати 500 работни места заради закриването на американския завод, който произвежда лекарството за кръвно Diovan. Патентните права на медикамента в САЩ изтекоха през 2012 г., което го прави открит за копиране от генериците.

Според Хименес предвижданията на компанията за 2014 г. са базирани на най-лошия сценарий, при който генериците ще излязат на пазара още през второто тримесечие. В противен случай представянето ще е по-добро.

Ръководителят вижда обещаващи възможности на развиващите се пазари въпреки валутните колебания. Според него те съставляват 25% от продажбите, като ръстът им през последното тримесечие е бил 10%, а Русия и Китай са били най-успешни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още