IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Босненският премиер предложи предсрочни избори

Протестите в мюсюлманските региони продължават да се разрастват, докато в сръбската част се организират контрапротести

15:11 | 12.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Босненският премиер предложи предсрочни избори

Премиерът на Босна и Херцеговина Нермин Никшич предложи в страната да се проведат предсрочни избори. Във връзка с това той внесе в централния парламент предложение за поправки в избирателния закон, които да позволят извънреден вот за парламент.

Никшич направи предложението само седмица, след като протестите в Сараево прераснаха в сблъсъци, насилие и палежи. Конституцията в сегашния ѝ вид обаче не предвижда провеждането на предсрочни избори.

Въпреки насилието през последните няколко дни протестите в момента протичат мирно. Причина за тях стана затварянето на завода в град Тузла, който остави без работа значителна част от гражданите.

Междувременно протестите продължават да се разрастват в доминираната от мюсюлмани автономна част на страната и в други райони.

Гражданите са недоволни от лошото състояние на икономиката и от политическите проблеми. В частта от републиката, където живеят повече сърби, се организират контрапротести. Хората твърдят, че са против предсрочни избори.

Лидерите призовават гражданите да не се позволява този конфликт да прерасне в етнически сблъсък като този от началото на 90-те години, който стана причина за смъртта на близо 100 000 души.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още