IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Група на високо равнище ще търси нови източници на приходи в бюджета на ЕС

Сега 80% от бюджета се пълни от вноските на страните, членуващи в общността

10:31 | 26.02.14 г.
Група на високо равнище ще търси нови източници на приходи в бюджета на ЕС

Късно снощи, по време на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург, беше създадена групата на високо равнище, която ще търси нови източници на приходи в бюджета на ЕС.

Групата беше договорена още в края на 2013 година при обсъждането на дългосрочния бюджет на общността за новия програмен период. Тогава беше решено, че до края на 2014 година групата трябва да публикува първите си заключения. 

Снощи председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, на Европейската комисия – Жозе Мануел Барозу и гръцкия премиер Антонис Самарас съобщиха и състава на новата група, съобщават от пресслужбата на Европейския парламент.

Председател ще бъде бившият италиански премиер Марио Монти.

От страна на ЕП в групата ще участват българският евродепутат Ивайло Калфин, френският представител от ЕНП Ален Ламасур, както и лидерът на парламентарната група на либералите в ЕП Ги Верхофстат. От ЕК в състава на групата влизат трима комисари – Марош Шефчович, отговарящ за междуинституционалните отношения и администрацията, Януш Левандовски, отговарящ за бюджета и Алгирдас Шемета, отговарящ за данъчното облагане.

Те ще трябва да намерят начин за промяна на системата. Според сега действащите правила 80% от бюджета на ЕС се набира от вноските на страните, членуващи в общността. Останалата част са приходи от мита, акцизи, глоби за нарушаване на европейското законодателство и отчисления от ДДС.

Целта на групата е да прегледа източниците на финансиране и да предложи начини, така че европейският бюджет да стане по-прозрачен и по-автономен, отбелязват от пресслужбата на българския евродепутат Ивайло Калфин.

„Крайно време е за основна промяна на съществуващата система. Договорът за ЕС (Лисабонският договор – бел. ред) постановява, че европейският бюджет трябва да се финансира със собствени средства, но ние все още сме подвластни на много сложна и остаряла система, пълна с изключения и основно съставена от вноските от националните бюджети”, отбеляза още председателят на ЕП Мартин Шулц при представянето на новата работна група.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още