IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BNP се изтегля от Украйна, но не се отказва от Източна Европа

Френската банка съобщи, че до 2015 г. ще закрие 84 клона в Украйна, като ще съкрати 1 600 служители

10:48 | 26.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
BNP се изтегля от Украйна, но не се отказва от Източна Европа

BNP Paribas все още не се е отказала да засили присъствието си в развиващите се европейски страни като Полша и Турция, въпреки че се изтегля от Украйна, увери главният финансов директор на банката, цитиран от CNBC.

По-рано тази седмица най-голямата френска банка по пазарна капитализация съобщи, че до 2015 г. ще съкрати служителите си в Украйна с 1 600 души и ще закрие 84 клона.

Финансовият директор Ланс Мешани сподели, че като цяло BNP Paribas не се отказва от развиващите се европейски пазари, въпреки че основните региони, на които разчита за своя растеж, са САЩ, Азия и Германия.

Според Мешани банката има интерес да разшири дейността си по-конкретно в Полша и Турция, и в средносрочен и дългосрочен план ще го направи.

„Това са динамични държави и поради тази причина сме изключително щастливи, че можем да удвоим своето присъствие в Полша с около 4%. 4 на сто е един вид минимален трамплин, от който имаме нужда, за да растем“, казва Мешани пред CNBC.

„Наблюдавам Турция от 2002 г., когато в страната имаше банкова криза. Турция се адаптира самостоятелно доста добре и премина през последните кризи по подходящ начин“, сподели финансовият директор предпочитанията си към южната съседка.

В България френската банка осъществява дейност чрез свое представителство. През 2013 г. нетната печалба на поделението на BNP Paribas в нашата страна се увеличи с 48 хил. лв., или с 41%, за да достигне 165 хил. лв. Активите й пък се покачиха с близо 13% до малко над 453 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още