IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големи разноски и провизии свиха печалбата на BNP Paribas за 2013 г. с 26%

Печалбата за миналата година се оказа под очакванията, като и без еднократните ефекти има понижение от 5%

10:29 | 13.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Големи разноски и провизии свиха печалбата на BNP Paribas за 2013 г. с 26%

Нетната печалба на френската банка BNP Paribas за 2013 г. се размина с пазарните очаквания заради разноски за намаляване на разходите и заделени провизии, които се отразиха негативно на финансовите й резултати, предава CNBC.

Печалбата за миналата година спадна с 26,4% до 4,8 млрд. евро спрямо година по-рано. Анкетираните от Ройтерс анализатори очакваха резултат в размер на 5,7 млрд. евро. Изключвайки еднократните ефекти, печалбата възлиза на 6 млрд. евро, което е спад от 5,3% на годишна база. Нетната печалба за четвъртото тримесечие на 2013 г. също се размина с пазарните прогнози.

Приходите на кредитора за 2013 г. възлизат на 38,82 млрд. евро, като са с 0,6% по-малко в сравнение с приходите за 2012 г. Експертите очакваха цифрата да бъде 38,46 млрд. евро.

Банката, която е най-голямата във Франция по размер на активите, трябваше да плати 661 млн. евро под формата на разноски във връзка с нов план за намаляване на разходите. Освен това кредиторът задели провизии за 798 млн. евро срещу възможни санкции заради нарушаване на американското законодателство, с които да плати обезщетения на засегнати страни.

От банката съобщиха, че са предприели проверка на редица плащания, извършени в американски долари, през последните няколко години. Това се отнася за държави, физически и юридически лица, които може би са били обект на икономически санкции по силата на американското законодателство. Проверката разкрива значителен обем от трансакции, които могат да бъдат счетени за недопустими по силата на американските закони и регулаторни правила.

Главният финансов директор на BNP Paribas Ларс Машенил разкри пред CNBC, че банката е представила резултатите от проверката на американските власти и съобщи, че са започнали разговори. Въпреки това той каза, че сумата на провизиите, необходими за изплащане на обезщетения, не е била обсъждана и поради тази причина размерът на провизиите, заделени сега, може да се окаже съвсем различен.

BNP Paribas изпълнява изискванията на Базел III за капитала от първи ред и за 2013 г. този показател е 10,3%.

В периода 2014-2016 г. финансовата институция ще се опита да изплати 45% от нетната си печалба под формата на дивиденти и да поддържа възвръщаемост на капитала от 10% до 2016 г. Очакванията на заемодателя са през всяка година от 2013 до 2016 г. печалбата на една акция да расте с двуцифрени стойности.

За тази година банката ще изплати дивидент от 1,5 евро на една акция. Сумата е без промяна в сравнение с миналогодишния платен дивидент за акционерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още