IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ryanair отчете спад на годишната печалба за пръв път от 5 години

Дейността на превозвача ще остане концентрирана в Европа, като компанията ще гони ръст на трафика от 30 млн. пътници до 2018 г.

12:21 | 19.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ryanair отчете спад на годишната печалба за пръв път от 5 години

Най-голямата нискотарифна самолетна компания в Европа Ryanair отчете спад на годишната си печалба за пръв път от пет години насам, предава CNBC. 

Печалбата на базираната в Дъблин, Ирландия компания намаля с 8% до 523 млн. евро за 2013 г. от 569 млн. през предходната и беше определена като разочароваща от изпълнителния директор на превозвача Майкъл О'Лиъри. Заради по-топлото лято миналата година повече хора са предпочели да не пътуват, докато слабата лира също се е отразила негативно на печалбата, посочи главният финансов директор на Ryanair Хауърд Милър.

В края на 2013 г. Ryanair занижи очакванията си за годишната печалба до интервала 500-520 млн. евро, тъй като по-ниските средни цени на тарифите се оказаха пагубни за зимния сезон. От компанията обаче увериха, че ще достигнат  така поставената цел. 

Тогава компанията реагира и предприе по-агресивно предлагане, което доведе до ръст на превозените пътници от 4% през втората половина на годината. Приходите от вторичната дейност на компанията, които не включват продажбата на билети, се повишиха със 17% през 2013 г. и в момента представляват 25% от всички приходи. 

През първите две тримесечия на настоящата година се наблюдава много силен ръст на рентабилността на компанията, отбеляза Милър.

Бъдещите планове на Ryanair са за разширяване на дейността ѝ в еврозоната от 80 на 110 млн. пътници годишно до 2018 г., сподели Милър. По-рано през годината пък О'Лиъри обяви, че компанията обмисля предлагането на презатлантически полети. Все още обаче няма конкретни планове за развиването на такава дейност, каза Милър в понеделник, добавяйки, че превозвачът ще остане концентриран върху полетите на къси разстояния в Европа.

Компанията очаква трафикът ѝ да се увеличи с 4% през следващата година, благодарение на предлагането на нови дестинации и увеличаване на размера на флота ѝ, който ще бъде разширен с нови 180 самолета. Все пак тя остава предпазлива относно представянето си през втората половина на настоящата година, тъй като очаква спад на цените на полетите с между 6 и 8% през зимата.

„Очакваме силно първо шестмесечие, но слабо второ такова и ръст на печалбата след данъци до между 580 и 620 млн. евро“, казват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още