IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщането на Саркози

Бившият президент на Франция даде заявка, че ще се включи в надпреварата за президентския пост през 2017 г.

12:32 | 20.09.14 г.
Завръщането на Саркози

Бившият президент на Франция Никола Саркози обяви завръщането си в политиката, съобщава Ройтерс.

Той декларира в профила си във Facebook, че ще стреми към ръководна роля в опозиционната партия Съюз на народното движение (UMP), което ще му даде възможност да се включи в президентската надпревара през 2017 г.

Публикацията в социалната мрежа сложи край на месеците на спекулации дали Саркози отново ще се върне в политическия живот след загубата му от Франсоа Оланд на президентските избори през 2012 г.

“Аз съм кандидат за президентския пост от моето политическо семейство", посочва Саркози. Той заявява, че ще предложи всеобхватни реформи, така че в рамките на 3 месеца да се създаде “база за ново и широко движение, което може да говори от името на французите”.

Според анализатори завръщането на Саркози на политическата сцена не е неочаквано. Експерти смятат, че той е по-популярен в сравнение с бившия премиер Ален Жупе, който се явява основен негов съперник за лидерския пост в UMP.

Бившият френски президент обаче остава много спорен политик, “презрян от значителна част от френския електорат”, смята Дъглас Уебър, професор по политически науки в бизнес училището INSEAD.

В момента Саркози е изправен пред няколко съдебни дела за данъци, включително и заради обвинения в корупцията. Затова и основният му проблем би бил да обясни на французите какво точно смята да направи, ако се завърне на президентския пост, тъй като за петте си години като президент той всъщност не направи нищо.

Важна е и позицията му по отношение предизвикателството Льо Пен. Засега Саркози демонстрира топло отношение  към крайнодесните и втвърди позицията си по въпросите на имиграцията и сигурността, за да привлече част от крайнодесните избиратели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още