IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готви се обединение на Библио Глобус и Tez Tour?

На фона на кризата на руския туристически пазар, сделката няма смисъл, смятат от Асоциацията на туроператорите в Русия

13:15 | 29.09.14 г.
Готви се обединение на Библио Глобус и Tez Tour?

"Библио Глобус” води преговори за покупката на туристическия оператор Tez Tour, съобщи ИТАР – ТАСС, като се позова на публикации в руското медийно пространство. Ако сделката бъде осъществена, в Русия ще има нов лидер на туристическия пазар с приходи от над 90 млрд. рубли (почти 2,3 млрд. долара) годишно.

Разговорите между двете компании са все още на предварителен етап, допълва още „Коммерсант”. Финалната фаза е още далеч заради „високата оценка на бизнеса от страна на собствениците на Tez Tour”, коментираха източници на изданието.

Досега Tez Tour, която оперира и в България, беше обект на интерес на два пъти от страна на TUI Travel и от украинския бизнесмен Игор Коломойский. И двата опита обаче приключиха с неуспех за желаещите да придобият туристическата компания.

За водени преговори между „Библио Глобус” и Tez Tour се заговори още в края на август, припомня ИТАР – ТАСС. Тогава изпълнителният директор на турския офис на Biblio Globus Turkey Сезгин Озер потвърди за разговорите, но пък от Tez Tour категорично отрекоха информацията.

Изпълнителният директор на Асоциацията на турооператорите в Русия Майя Ломидзе обясни, че не очаква реално сключване на сделка заради негативното състояние на туристическия пазар в страната.

Припомняме, че през това лято 14 руски туристически компании съобщиха за невъзможност да изпълнят задълженията си. Първата беше една от големите в сектора – „Нева”, което предизвика последвалата вълна от фалити. Част от компаниите оставиха свои клиенти отвъд граница и това наложи и намесата на "Турпомощ" за извозване на закъсалите туристи. 

При това положение обединението на „Библио Глобус” и Tez Tour не би имало смисъл, коментира още Ломидзе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още