IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции изплуваха в края на сесията

Добрите отчети на водещи американски банки компенсираха негативните икономически данни от еврозоната

19:24 | 14.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските акции изплуваха в края на сесията

Акциите на Стария континент преодоляха загубите по време на сесията и приключиха с ръстове, след като няколко водещи американски банки публикуваха добри тримесечни резултати, компенсирайки негативните икономически данни от еврозоната, предава CNBC.

Британският FTSE-100 се повиши с 0,4% до 6 393 пункта, грманският DAX прибави 0,1% до 8 825 пункта, а френският CAC 40 се покачи с 0,2% до 4 088 пункта.

Общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 затвори с минимално повишение, след като бизнес доверието в Германия се срина през октомври, а германското правителство занижи значително икономическите си прогнози.

„Спадът в германското бизнес доверие, който надхвърли очакванията ни, е причина за безпокойство. Ако обяснението е в несигурността, то тази несигурност е много близо до нивото си от пика на кризата в еврозоната", коментира Евелин Херман, икономист в BNP Paribas.

Икономическите данни от деня показаха още, че индустриалното производство в еврозоната е спаднало през август с 1,8%, като се оказа и по-слабо от очакваното.

Данните за инфлацията през септември регистрираха ръст от 0,4% годишно във Франция и понижение от 0,2% в Испания. Във Великобритания пък ръстът на потребителските цени се е забавил до 1,2% годишно при очаквания за 1,4% - най-ниското ниво от декември 2008 г. насам.

Компаниите от петролната и газовата индустрии бяха сред най-губешите на фона на продължаващото поевтиняване на петрола. Добивните фирми отбелязаха повишения във втора поредна сесия, след като цените на някои метали отново поеха нагоре.

Акциите на френския телеком Iliad скочиха с 13%, след като той обяви, че оттегля офертата си за придобиването на американския филиал на Deutsche Telekom – T-Mobile U.S.

Книжата на британската компания за луксозни стоки Burberry спаднаха с 3,7%, след като тя обяви, че ръстът на продажбите й се забавя. Компанията усеща ефекта от по-слабото търсене от страна на китайските потребители на луксозни стоки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още