IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EK: Великобритания рискува глобa, ако откаже да уреди вноската си в бюджета

Еврокомисарят по бюджета Яцек Доминик се изненада от нежеланието на Лондон да изпълни задълженията си

18:50 | 27.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="font-size: 11.8181819915771px;">Еврокомисарят по бюджета Яцек Доминик: &quot;Великобритания може да бъде глобена&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Еврокомисарят по бюджета Яцек Доминик: "Великобритания може да бъде глобена". Снимка: Ройтерс

Европейската комисия може да глоби Великобритания, ако Лондон откаже да внесе допълнително в бюджета на ЕС до 1 декември 2,1 милиарда евро, заяви днес пред журналисти еврокомисарят по бюджета Яцек Доминик, цитиран от AFP и EurActiv. 

"Законът налага на страните членки да внасят определена сума в европейския бюджет до 1 декември. Ако това не стане, комисията може да наложи глоби", заяви Доминик. Страните членки настояват за намаление на проектобюджета на комисията за 2015 г. Те обаче биха засегнали преди всичко важни приоритети на ЕС. В областите ръст и работни места, които обхващат и младежката безработица, може да бъдат съкратени 1,3 млрд. евро. 

Същевременно комисарят се изненада от позицията на премиера Дейвид Камерън, изразена на срещата на  високо равнище в петък. „Всяка година има преизчисления“, казва Доминик. „Понякога те налагат доплащане, а понякога – връщане на пари“, пояснява комисарят. 

Вноската на Великобритания за 2014 година бе увеличена с 2,1 млрд. евро заради ревизираните данни за брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство, отбелязва AFP.

"Приносът на Великобритания отразява нарастването на благосъстоянието на страната. Това е същият принцип, според който във Великобритания се плащат повече данъци при покачване на доходите", добави той.

„Няма да платя тази допълнителна сума до 1 декември. И ако някои хора си мислят, че това ще стане, ще видят", подчерта британският премиер в петък в края на срещата на високо равнище в Брюксел.

Представителят на Европейската комисия Патрицио Фиорило коментира възраженията на Камерън, заявявайки, че увеличаването на дела на Обединеното кралство във формирането на бюджета на ЕС е отражение на доброто състояние на икономиката ѝ.

И България е сред страните, от които е поискано да внесе допълнителни средства в европейския бюджет за 2014 година, съобщи в петък агенция Bloomberg.

Освен от Великобритания, която бе призована да предостави на европейската хазна 2,1 милиарда евро, допълнителни средства в размер между 6,5 млн. евро и 340 млн. евро са били поискани от България, Ирландия, Гърция, Италия, Кипър, Латвия и Малта.

Новината идва в труден момент за Камерън. Евроскептичната "Партия на независимостта" на Найджъл Фараж продължава да печели позиции на Острова, призовавайки за излизане на Великобритания от ЕС и по-строга имиграционна политика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
deant
преди 9 години
хаха ЕК продължава да ръчка с ръжена и комай ще си изпати скоро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още