IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори в BES искат Съдът на ЕС да отмени спасителната помощ

Ходът може да осуети продажбата на Novo Banco, в която бяха прехвърлени добрите активи от изпадналия в неплатежоспособност португалски кредитор

11:42 | 13.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Grupo BTG Pactual и Third Point са сред инвеститорите, които оборват одобрената от Европейския съюз (ЕС) помощ в размер на 4,9 млрд. евро за португалската банка Banco Espirito Santo (BES). Този ход може да осуети продажбата на банката Novo Banco, в която бяха прехвърлени добрите активи от изпадналия в неплатежоспособност кредитор, пише Bloomberg.

20 ищци настояват Съдът на ЕС да отмени решението на Брюксел за разделянето на BES, след като изгубиха значителни средства, става ясно от съдебните документи, с които Bloomberg News разполага. Документацията е внесена в базирания в Люксембург съд от адвокатската фирма Shearman & Sterling, която представлява инвеститорите.

Ако съдът уважи искането на облигационерите, това може да усложни продажбата на Novo Banco. На 31 декември изтича срокът, до който потенциалните инвеститори могат да заявяват своя интерес за покупката на Novo Banco. Облигационерите искат съдът да реши при ускорена процедура, за да има съдебно становище преди продажбата на новата банка.

Ищците притежават близо половината от облигациите на BES за 750 млн. евро с падеж през ноември 2023 г., коментира пред Bloomberg анонимно лице, запознато с размера на вложенията.

Те твърдят, че информацията, с която Европейската комисия разполага относно финансовото състояние на BES, е грешна, че е взела решение само след предварително разследване, което е проведено само за един ден, и е имала задължението да започне официално разследване. През октомври облигационерите оспориха законосъобразността на помощта, осигурена от Централната банка на Португалия, пред съда в Лисабон.

Инвеститорите смятат, че спасителната помощ е несъразмерна и че е имало на разположение частен капитал, с който да се спаси банката.

Гуверньорът на Португалската централна банка Карлос Коста коментира, че възможността частните инвеститори да осигурят средства за BES се е изпарила, когато на 30 юли 2014 г. банката оповести най-голямата си загуба от 1999 г. насам заради лоши кредити, отпуснати на свързани фирми, които са част от Espirito Santo Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още