IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската индустриална федерация намали очакванията си за ползите от TTIP

Институцията е коригирала данните на уебсайта си, оставящи впечатление, че договорът със САЩ ще донесе ползи на ЕС от 100 млрд. евро годишно

15:34 | 12.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската индустриална федерация BDI намали прогнозата си за икономическите ползи за Европейския съюз от предложения договор между САЩ и Европейския съюз TTIP (Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции). Това стана ясно от публикувано в четвъртък писмо на BDI. Федерацията е ревностен поддръжник на споразумението, пише WBP online.

BDI заяви, че предложеното споразумение за свободна търговия между двете най-големи икономики в света би помогнало на икономиката на Европейския съюз с около 100 млрд. евро на година. Други експерти прогнозират същата цифра, но в продължение на десетилетие.

Неправителствената група Foodwatch неколкократно подлага под съмнение прогнозата на BDI. Накрая успя да накара федерацията драстично да намали предварителните си прогнози за ефекта от TTIP, които са публикувани на нейния уебсайт.

„Правилно е да се каже, че комуникацията ни може да е създала впечатлението, че може да се очаква годишна полза за икономиката от 100 млрд. евро“, пише в писмо до Foodwatch експертът по TTIP в BDI Сторми-Анника Милднер. BDI “веднага е коригирала“ текста на своята страница и е добавила допълнителни обяснения, добавя Милднер. 

Според изчисленията на Центъра за изследване на икономическата политика към Европейската комисия, договорът TTIP ще помогне на общия брутен вътрешен продукт на ЕС с 0,5% през 10-те години след приемането му, или около 119 млрд. евро до 2027 г.

Преговорите за TTIP започнаха през юли 2013 г., като страните целят да сключат сделка, която да премахне бариерите пред бизнеса. Висш европейски политик заяви по-рано през януари, че се надява споразумението да бъде постигнато в началото на 2016 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още