IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария няма да подкрепи TTIP

Премиерът Виктор Орбан се притеснява, че споразумението за трансатлантическа свободна търговия може да отнеме от суверенитета на страната му

11:52 | 06.03.15 г. 14
Автор - снимка
Редактор
Унгария няма да подкрепи TTIP

Унгария няма да подкрепи предизвикалото много спорове и притеснения споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и САЩ, ако това нарушава юрисдикцията на унгарските съдилища при разрешаването на търговски спорове. Това твърди унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от агенция Ройтерс.

Орбан посочва, че основният проблем в случая е дали търговските спорове ще бъдат решавани в националните съдилища или ще бъдат „контрабандно пренесени“ до избран съд извън Унгария.

"Не мога да подкрепя каквото и да било споразумение за зона за свободна търговия, което ще лиши унгарската съдебна система от юрисдикция по търговските спорове и ще прехвърли правомощията в отдалечено и неизвестно за нас място, където няма да имаме никакви шансове или поне няма да можем да разчитаме на честни и справедливи решения", подчертава премиерът в интервю за унгарско радио.

В момента Европейският съюз и САЩ преговарят за създаването на зона за свободна търговия и сключване на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ - TTIP). Споразумението цели да създаде трансатлантически пазар от 800 млн. души и да включи почти половината от световната икономика, като цели да премахне голяма част от митата, които пречат на движението на стоки и услуги през Атлантическия океан, да намали регулаторната бариера при трансатлантическата търговия и да повиши трансграничните инвестиции между САЩ и ЕС.

Орбан заявява още, че трябва да се действа внимателно и предупреждава, че той лично е срещу приемането на каквато и да е сделка, която нарушава интересите на Унгария.

„Основният въпрос, отвъд това как това ще засегне всеки сектор, е дали споразумението за свободна търговия ще доведе до отказ на Унгария от част от суверенитета ѝ“, заявява Орбан.

Преговорите за TTIP започнаха през юли 2013 г., като страните целят да сключат сделка, която да премахне бариерите пред бизнеса. Висш европейски политик заяви по-рано през януари, че се надява споразумението да бъде постигнато в началото на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 2
kane
преди 9 години
БРаво на Орбан!..ех кога и у нас политици като него ще имаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 2
stefan-L
преди 9 години
Един здраво мислещ лидер който държи за суверенитета на страната си ! Не като нашите *** Плевньо и Бойко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 1
stefan-L
преди 9 години
Еи фес ти пак ли се появи с твоите американски пристрастия ! За тебе няма ли днес молитва в шуменската томбул джамия ? Малко са такива мъжкари който са готови да се опълчат на педерашкият съюз ако си мислиш че еврошвстерите не са се мъчели да го купят много се лъжеш ! Я погледни само нашият евро-президент Плевньо с хотели в Гърция в Банско в Черноморец да не би да си ги купил с заплатата? Само за да каже че Русия е агресивна държава са му дали поне половин милион долара хамериканците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 3
крас
преди 9 години
ОРБАН Е МЪЖКАР , А НЕ ***!В УНГАРИЯ АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО НЕ Е МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ КАКТО Е У НАС!ЖАЛКИ СМЕ , ЖАЛКИ СА НИ И ПОЛИТИЦИТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
Стефчо
преди 9 години
И кога стана болен от шизофрения, щото през първия си мандат като слушкаше Чичо Сам не беше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
pecan
преди 9 години
като гледам как американските съдилища съдят европейски банки да плащат обезщетения за милиарди за дейности които даже не са извършени с контрагенти от САщ смятам че най справедливо е решенията да се взимат от европейски съд.Свободна търговия ДА но американски диктат НЕ Това че не сме въоръжени до зъби като тях не означава че трябва да им козируваме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 4
абитуриент
преди 9 години
АДМИРАЦИИ......!!!!!......тия пиндоси само БЕЛИ ПРАВЯТ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
Аз едно не мога да разбера. Защо за да има свободна търговия трябва да има споразумение. Не може ли да има просто свободна търговия. За да правим свободен секс трябва ли да подписвам с жената споразумение? Защото като подпишем споразумение сексът от свободен се превръща в задължение. От тия споразумения, които бюрократите толкова много обичат да подписват произлизат страшно много недоразумения. И всичко се правело само за доброто на хората. Ама аз мисля, че знам и кои са хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
ако ЕС я приеме тая тъпня не стига, че ше ядем генно мутирали кретении ами и ако копорациите на тея *** нямат печалба, тряя да си ги плащаме от джеба. *** съм им майката *** и нещастниците са тея амери да *** там с техните храни що искат да тровят и нас ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 1
IQ96
преди 9 години
Не е лошо да прочетете Германия и Франция обмислят обща позиция срещу клауза на TTIP. Като цяло- да, но има гадни клаузи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още