IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария няма да подкрепи TTIP

Премиерът Виктор Орбан се притеснява, че споразумението за трансатлантическа свободна търговия може да отнеме от суверенитета на страната му

11:52 | 06.03.15 г. 14
Автор - снимка
Редактор
Унгария няма да подкрепи TTIP

Унгария няма да подкрепи предизвикалото много спорове и притеснения споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и САЩ, ако това нарушава юрисдикцията на унгарските съдилища при разрешаването на търговски спорове. Това твърди унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от агенция Ройтерс.

Орбан посочва, че основният проблем в случая е дали търговските спорове ще бъдат решавани в националните съдилища или ще бъдат „контрабандно пренесени“ до избран съд извън Унгария.

"Не мога да подкрепя каквото и да било споразумение за зона за свободна търговия, което ще лиши унгарската съдебна система от юрисдикция по търговските спорове и ще прехвърли правомощията в отдалечено и неизвестно за нас място, където няма да имаме никакви шансове или поне няма да можем да разчитаме на честни и справедливи решения", подчертава премиерът в интервю за унгарско радио.

В момента Европейският съюз и САЩ преговарят за създаването на зона за свободна търговия и сключване на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ - TTIP). Споразумението цели да създаде трансатлантически пазар от 800 млн. души и да включи почти половината от световната икономика, като цели да премахне голяма част от митата, които пречат на движението на стоки и услуги през Атлантическия океан, да намали регулаторната бариера при трансатлантическата търговия и да повиши трансграничните инвестиции между САЩ и ЕС.

Орбан заявява още, че трябва да се действа внимателно и предупреждава, че той лично е срещу приемането на каквато и да е сделка, която нарушава интересите на Унгария.

„Основният въпрос, отвъд това как това ще засегне всеки сектор, е дали споразумението за свободна търговия ще доведе до отказ на Унгария от част от суверенитета ѝ“, заявява Орбан.

Преговорите за TTIP започнаха през юли 2013 г., като страните целят да сключат сделка, която да премахне бариерите пред бизнеса. Висш европейски политик заяви по-рано през януари, че се надява споразумението да бъде постигнато в началото на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 25
bgMan
преди 9 години
Прочете си присъдата но пък си върза кончето заедно с личното си благосъстояние и винаги ще е добре дошъл и добре платен в путинова Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 27
MZ/X
преди 9 години
Виктор Орбан е сериозно болен от шизофрения! Когато трябва да харчи парите на европейските данъкоплатци не му пречи лиспата на суверенитет, но когато трябва като член на ЕС да се откаже от пределени въпроси от националния суверенитет изведнъж подскача все едно Унгария не е член на ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 20
MZ/X
преди 9 години
България също трябва да се бори до последно корумпираният български съд да решава споровете. Как така разни независими съдилища ще решават? Това е пълен абсурд и нарушава основните човешки права на корумпираните политици в Източна Европа! :)Да живее Евразийският съюз! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
упс *** гадния диктатор и комунист е тоя ..... :))) как може да не приема TTIP
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още