IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Габриел: Ползите от TTIP за икономическия растеж са преувеличени

Въпреки това министърът на икономиката на Германия смята, че пактът между САЩ и ЕС е нужен, за да заложи високи общи стандарти за потребителите

17:10 | 11.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Габриел: Ползите от TTIP за икономическия растеж са преувеличени

Очакванията към Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (Transatlantic Trade and Investment Partnership, или TTIP) между САЩ и Европейския съюз (ЕС) за увеличаване на икономическия растеж са преувеличени. На това мнение е министърът на икономиката на Германия Зигмар Габриел, цитиран от Ройтерс.

Но той смята, че пактът е нужен, за да заложи високи общи стандарти за потребителите.

Европейската комисия се опитва да финализира TTIP, за което някои експерти казват, че може да генерира допълнително производство за 100 млрд. долара годишно и то за двата бряга на Атлантическия океан.

Споразумението ще елиминира всички тарифни бариери между САЩ и държавите членки на ЕС, които заедно формират близо половината от световната икономика.

„Не вярвам на удивителните изчисления за икономическия растеж от TTIP“, заявява Габриел, който е и председател на Германската социалдемократическа партия, която управлява с консерваторите на Ангела Меркел.

„Всички изчисления относно влиянието му създават впечатление за вуду икономика“ коментира икономическият министър пред седмичното издание Focus. Въпреки това Габриел, който дълго време беше резервиран към някои аспекти на TTIP, смята, че Европа спешно се нуждае от сделка.

„Нашите компании ще спечелят, защото с равните стандарти, те няма да преминават през разрешителни процедури повторно“, казва той. „Като цяло Европа би извлякла ползи, защото можем да наложим стандартите за световната търговия в следващите 20-30 години.“

Запитан кога ще бъде финализиран TTIP, Габриел отговаря, че възгледите на Брюксел за сключване на сделка още тази година са много амбициозни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Как никой не забелязва, че има една държава в света, която не се нуждае от никакви пактове за свободна търговия и въпреки това стоките и се търгуват НАВСЯКЪДЕ по света без НИКАКВИ ОГРАНИЧЕНИЯ. И кой знае защо НИКОЙ не смее да и наложи каквито и да било ограничения, въпреки, че те УБИВАТ в буквалния смисъл световното производство. И както хе тръгнало - ще го убият НАПЪЛНО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Ето пример, как само един човек може да промени съдбата на милиони!Само че няма им стане игричката тоя път!Изненадите предстоят!Като Крим, виждаха се на полуострова победители нашите американски играчи, ама не стана по проекта им!А ако Европа се излъже да подпише тоя удушаващ проект, тежко и горко ни!Ще се спаси Америка за някоя и друга година, но Европа заминава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още