IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в Европа продадоха дълг за 55 млрд. евро само за ден

Стойността на облигационния пазар на континента спадна до най-ниското си ниво от 30 март

09:33 | 30.04.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите в Европа продадоха дълг за 55 млрд. евро само за ден

Инвеститорите, противопоставящи се на отрицателната доходност по държавните ценни книжа (ДЦК) в Европа, изтриха 55 млрд. евро (61 млрд. долара) от общата стойност на облигационния пазар в региона само за ден, пише Bloomberg.

В сряда стойността на европейския дълг спадна до 5,844 трлн. долара. Това е най-ниското ниво от 30 март насам, сочи изменението на индекса Euro Government на Bank of America Merrill Lynch.

Сигналите за наличието на инфлация в 19-членния валутен блок свиха търсенето по време на аукцион за продажбата на германски ДЦК. Инвеститорите пък бяха заляти от предлагането на книжа от страна на Италия и Португалия.

Германия получи оферти за 3,649 млрд. евро при пласирането на 5-годишни ДЦК. Количеството е по-малко от поставената цел за 4 млрд. евро. Предлагането се увеличи, след като Италия продаде 8,25 млрд. евро, а Португалия – 2,5 млрд. евро посредством 10-годишни и 30-годишни ДЦК.

Програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка на стойност 1,1 трлн. евро е причината до известна степен анализаторите да избягват правителствените облигации на региона. Така смята главният инвестиционен стратег в Citigroup Стивън Уетинг.

„Няма причина да приемаме негативни доходности поради същите причини, поради които институционалните инвеститори биха го направили“, заявява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Ще бъде интересно да се публикуват анализи и мнения от авторитетни източници, които да помогнат на инвеститорите по-добре да преценят риска при пазара на дългове защото има не малко мнения и настроения че това е поредния балон. Възможностите за читави инвестиции станаха много по-малко след кризата от 2008 г. а пък инвеститорите стават все повече с всяка изминала година и ситуацията не изглежда толкова положителна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
ert
преди 9 години
Защо така хората бягат от ДЦК-та с отрицателна доходност? Нали държавите се нагърбват с задачата да пазят парите на инвеститорите, а това е тежка работа, парите трябва да се харчат и после да се издават ДЦК-та за покриването на падежите на старите такива.Къде остана спестовната функция на парите? Така ни учеха навремето, че парите някога са притежавали и спестовна функция, т.е. човек можел да ги спестява. В наши дни това май не е добра идея и тази функция следва да се зачеркне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още