IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси реагираха плахо на данните от еврозоната

Книжата на компаниите от добивния сектор получиха тласък от ръста на цените на металите и слабите данни от Китай

20:04 | 21.05.15 г.
Европейските борси реагираха плахо на данните от еврозоната

Европейските индекси затвориха с леки повишения в четвъртък сутринта, след като инвеститорите реагираха на най-новите данни от еврозоната.

Общоевропейският бенчмарк Euro Stoxx 600 деня на червено, за да приключи обаче търговията в крайна сметка с лек ръст, стимулиран от статистиката за производството и услугите в еврозоната.

Данните за май показаха, че икономиката на региона продължава да губи инерция и през настоящия месец. Индексът на Markit Economics за бизнес активността се понижи до 53,4 пункта от 53,9 пункта през април, което остана под очакванията на анализаторите.

Въпреки това данните от региона също така показаха, че числеността на заетите лица се увеличава с най-бързото си темпо от четири години. Еврото поскъпна след новините, а фондовите пазари се покачиха леко.

По-късно в четвъртък Европейската централна банка публикува на протокола от последното си заседание с фокус монетарната политика. Според документа членовете на Изпълнителния съвет усещат влиянието на програмата за количествено облекчаване, която по думите им вече стимулира икономическото възстановяване.

На корпоративния фронт компанията за отбранителни технологии QinetiQ нарасна с над 8 на сто, след като дружеството отчете по-голям от прогнозираното ръст на тримесечната печалба.

Междувременно акциите на Booker Group скочиха с 10% след новината, че най-големият търговец на едро на храни във Великобритания ще придобие по-малкия си конкурент Budgens и Londis.

Книжата на компаниите от добивния сектор също бяха сред прожекторите, след като покачващите се цени на металите се очакваше да стимулират сектора. По-слабите данни от Китай също дадоха тласък с оглед на очакванията, че Пекин ще разшири стимулите си за икономиката.

Освен корпоративния сектор и макроновините от Европа пазарът продължи да е подвластен и на публикувания ден по-рано протокол от последното заседание на Федералния резерв на САЩ. Документът показа, че американските централни банкери не са притеснени от колебливите данни за икономиката от началото на 2015 г., описвайки ги като "преходни фактори".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още