IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Участието на Русия в Г7 е немислимо

Въпреки това германският канцлер подчерта желанието си за засилване на сътрудничеството с Русия

12:51 | 05.06.15 г. 12
Меркел: Участието на Русия в Г7 е немислимо

Участието на Русия в срещите на Г7 е немислимо, заяви германският канцлер Ангела Меркел в навечерието на срещата на върха на водещите индустриални държави.

"Г7 е група от държави, обединени от ценности като демокрация и върховенство на закона. Тези принципи включват защитата на международното право и ненарушимостта на границите, тъй като това е в основата на нашия световен ред. Руската анексия на Крим е нарушение на международното право", каза тя, цитирана от DPA.

В същото време канцлерът подчерта желанието си за засилване на сътрудничеството с Русия, без която според нея не е възможно разрешаването на редица конфликти, като например в Сирия. По думите на Меркел това е така, защото Дамаск поддържа постоянен контакт с руския президент Владимир Путин.

Меркел също така изрази задоволството си от факта, че контактите с Русия се развиват успешно в рамките на Г11, съобщава DW. Канцлерът добави, че има една добра работна среда и в Г20, но подчерта, че Г8 "има съвсем различно значение".

Що се отнася до разрешаването на кризата в Украйна, Ангела Меркел заяви, че на срещата на върха на Г7 в замъка Елмау в баварските Алпи не трябва да очакваме някакви пробиви. "Такива конфликти не могат да бъдат решени в един ден", заяви тя.

По-рано Меркел призна, че отсъствието на Русия от срещата на върха на Г7 е "вид загуба". Въпреки това тя посочи, че "Русия съществено наруши това, което аз наричам европейския световен ред след Втората световна война", каза канцлерът.

В същото време германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призова за скорошно връщане на Русия в Г8. В същото време той отбеляза, че Западът не може да игнорира "нарушението на международното право от Русия".

Говорителят на германското правителство Щефан Зиберт заяви, че президентът на САЩ Барак Обама ще проведе двустранни срещи с Ангела Меркел преди срещата на върха на Г7. "Срещата ще се проведе непосредствено преди срещата на върха на Г7 в Крюн близо до замъка Елмау", каза Зиберт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 8 години
Някой по-просветен може ли да разясни на простолюдието какво ще да е това "жувотну " - "... което аз наричам европейския световен ред след Втората световна война."?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 17
0pk
преди 8 години
Не им и трябва, всичките сте фашисти там. Живейте си във вашия си световен ред и оставете другите намира.https://***.youtube.com/watch?v=42RnhSS7WV0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още