IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Русия отне лиценза на 51-вата по големина банка

Броят на трезорите, опериращи на територията на страната, спада до 741 към края на юни 2015 г.

16:07 | 12.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Русия отне лиценза на 51-вата по големина банка

За втори път в рамките на три седмици Централната банка на Русия отне лиценза на още една от 100-те най-големи банки в страната – ход, който ускорява прочистването на индустрията, подето от гуверньора Елвира Набиулина.

Probusinessbank, която е 51-вата по размер на активите в Русия, изгуби лиценза си поради нарушаване на банковото законодателство, гласи становище на финансовата институция, поместено на сайта й. Съотношението за капиталова адекватност на трезора, базиран в Москва, спадна под минимално изискуемите 2% от рисково-претеглените активи.

Набиулина задълбочава битката с банките с лошо управление и спрямо тези, които не са капитализирани достатъчно, като част от кампанията й за ограничаване на съмнителните капиталови сделки и за подобряване на кредитните практики.

През юли Централната банка на Русия отне лиценза на 13 банки, включително и на 45-ия по големина трезор. Броят на кредитните институции, лишени от лиценз, е най-големият, откакто Набиулина ръководи централната банка от юни 2013 г.

Към края на юни индивидуалните сметки в Probusinessbank са с обем 27 млрд. рубли (416 млн. долара), разкриват данни на новинарската агенция Интерфакс.

Централната банка одобри участието на Агенцията за депозитно застраховане в несъстоятелността на Probusinessbank. Агенцията ще проведе търг за избор на банка, която да закупи част от имотите на Probusinessbank и да поеме задълженията й.

В друго свое становище Централната банка на Русия реши, че Агенцията за депозитно застраховане ще участва в рекапитализирането на нови седем банки с цел избавянето им от фалит, които също като Probusinessbank, са контролирани от финансовата група Life.

Броят на опериращите банки в Русия спадна до 741 към края на юни от 894 преди две години, сочат данни на Централната банка на Русия. Надзорният орган отне 145 лиценза през последните две и половина години, като само 27 от тях взе през 2015 г., разкри самата Набиулина на 4 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още